Jo, Eiffel havde en finger med i spillet…

I dag for 130 år siden blev statuen La Liberté éclairant le monde, der er skabt af kunstneren Frédéric Auguste Bartholdi, indviet under stor festivitas.

Vi kender statuen bedre som Frihedsgudinden. Den 93 meter høje statue, der står på Liberty Island ved indsejlingen til New York med sin fakkel i den udstrakte højre arm, har budt nyankomne velkommen til New York siden 1886. På engelsk er statuens navn Liberty Enlightening the World.

Vidste du, at statuen var en gave fra Frankrig til Amerikas Forenede Stater?

Det var den franske jurist og poet Édouard René de Laboulaye, der i 1860erne fik ideen, som han diskuterede med kunstneren Frédéric Auguste Bartholdi. Hvordan kunne man bedst udtrykke den amerikanske ide om frihed? Et andet spørgsmål var, hvem der skulle betale for udførelsen. Det var i Kejser Napoleon IIIs sidste regeringsår, der kulminerede med den fransk-prøjsiske krig i 1870-1871. Kejseren blev taget til fange af prøjserne, kejserdømmet gik under og af asken blev den 3. Republik født. Der var interne problemer nok i Frankrig, og tiden var ikke til en storstilet indsamlingskampagne til en gave til Amerika, hvor nobel og ædel ideen end måtte være.

Bartholdi rejste til Amerika i 1871. Amerikanerne var med på ideen, og Bartholdis første skitser til statuen begyndte at tage form. Han og Laboulaye ville gerne undgå det revolutionære, voldsomme udtryk som Liberté-figuren i Eugène Delacroix’ verdenskendte maleri La Liberté guidant le peuple udstrålede. Istedet blev statuen fuldt påklædt, og skulle have en rolig fremtoning. Bartholdis ven, arkitekten Eugène Viollet-le-Duc, sagde ja til at medvirke i projektet, hvor han skulle stå for opbygningen af statuens indre struktur.

Det gik dog ret trægt med at få indsamlet penge til statuens udførelse, men op til den første Verdensudstilling i Philadelphia i 1876 kom der gang i sagen. Planen var, at indsamlede penge i Frankrig skulle betale statuen, og indsamlingskampagnen i Amerika skulle betale soklen, mens den amerikanske stat ville lægge land til. I 1876 var statuens højre arm, der bærer faklen, færdig, og blev vist på Verdensudstillingen i Philadelphia. I 1878 blev statuens hoved udstillet på Verdensudstillingen i Paris.

wikimedia-collossal_hand_and_torch-_bartholdis_statue_of_-liberty-_from_robert_n-_dennis_collection_of_stereoscopic_views

wikimedia-tete_de_la_statue_de_la_liberte_dans_le_parc_du_champ-de-mars

Arkitekten Viollet-le-Duc, der stod for statuens indre struktur, døde i 1879. Men der stod en måske endnu dygtigere ingeniør og arkitekt klar til at overtage arbejdet med statuens skelet. Gustave Eiffel tog over, hvor Viollet-le-Duc havde sluppet, og hans og Bartholdis samarbejde resulterede i, at statuen i januar 1885 stod færdigbygget i Frankrig. Blot for at blive skilt ad igen og fragtet over Atlanten til New York. I juni 1885 ankom skibet fra Frankrig med Frihedsgudinden, men først i april 1886 havde amerikanerne fået indsamlet tilstrækkeligt med penge til at få gjort soklen færdig, så samlingen af statuen kunne begynde på den ø i New Yorks havn, der efterfølgende fik navnet Liberty Island.

Indvielsen den 28. oktober 1886 blev en stor fest med en parade gennem New York om morgenen og en havnesejlads over middag, hvor den amerikanske præsident officielt indviede statuen.

I 1889, hundredåret for den franske revolution, forærede det franske samfund i USA en kopi af Bartholdis statue i 1/4 størrelse til det franske folk. Den statue kan du i dag se på sydspidsen af øen Île aux Cygnes i Seinen, lige syd for Eiffeltårnet.

God weekend :)!

Billeder: Wikimedia