Det er svært at sætte en etikette på La Cité du Vin i Bordeaux. ‘Museum’ lyder støvet og bagudskuende, og La Cité er så meget mere end det. Det er kultur- og historiefortælling med det 21. århundredes interaktive teknologi, krydret med smagsprøver på vin fra hele verden. Jeg besøgte La Cité du Vin mens jeg var Bordeaux i oktober, og det var en stor og anbefalelsesværdig oplevelse.
Da jeg kører over den nye Jacques Chaban-Delmas bro, der blev åbnet i 2013, er jeg glad for, at La Cité du Vin er så tydelig i landskabet. Ellers kunne jeg have fået den tanke, at GPS’en havde sendt mig det forkerte sted hen. Det tidligere temmeligt skumle havnearbejderkvarter Bacalan i det nordlige Bordeaux gennemgår en omfattende (og tiltrængt) byfornyelse i disse år, og minder mest af alt om een stor byggeplads.
La Cité du Vin er en ambitiøs satsning med mange investorer, der for alvor skal placere Bordeaux og vinturismen på landkortet. Byggeriet har været længe undervejs, inden det blev indviet af præsident François Hollande og Bordeaux’ borgmester Alain Juppé den 1. juni i år. Det første spadestik til det 83 millioner € dyre byggeri blev taget i juni 2013 på stedet, hvor havnedokkernes smedjer lå. Men regionens vindyrkere, folkevalgte og turistfolk har summet om et kulturelt centrum for vinens historie og produktion i godt 20 år.
La Cité du Vin har netop passeret besøgende nummer 200.000 siden åbningen 1. juni, og normalt anbefales det, at man bestiller billetter online for at komme hurtigere ind. Men da jeg træder ind ad de store glasdøre midt på en mandag eftermiddag er der ingen kø, og jeg står ret hurtigt med en billet og et kort over etagerne i hånden.
På førstesalen ligger området med skiftende udstillinger, der i øjeblikket er dedikeret en fotoudstilling om byggeriets tilblivelse, fra det først spadestik til indvielsen. Mere interessant er det, at der er flere workshops med vinsmagninger, man kan deltage i, og lære mere om, hvordan man dufter, smager og ser den vin, man har i glasset. Altså en introduktion til la dégustation – vinsmagningens kunst.
På anden sal i bygningen ligger den permanente udstilling, hvor den interaktive teknologi til at fortælle om vinens historie, kultur og produktion virkelig bliver udfoldet til både store og smås begejstring. Ved indgangen får alle udleveret høretelefoner og en iPhone-lignende ting, de kalder ‘un compagnon de voyage’ – en rejsekammerat. Rejsekammeraten taler otte forskellige sprog, så ved indgangen beder man blot om at få det sprog, man har det nemmest med. Ideen er, at rejsekammeraten holdes hen til et tegn ved hver ‘station’, og så får man historien i sine høretelefoner. Fuldstændig uafhængigt af, hvad alle de andre besøgende hører. Det er en individuel rejse i vinens historie, med rejsekammeraten som rejsefører.
Og det er en rejse, man bliver taget med på. Rundt til verdens vinkulturer og tilbage i tiden til de allerførste vindyrkere. Globusserne (se billedet) kan man dreje på, og det område, der vender ind mod skærmen vises PÅ skærmen, som er interaktiv. Med fingeren kan man trykke på skærmen og lære mere om de enkelte områder.
Det store bord med skærmene, hvor vinbønder fra hele verden fortæller om vinproduktionen i netop deres område, eller ‘les tendances’, hvor en lang række vinflasker med forskellige objekter indeni, fortæller historien om, hvilke tendenser der ses i disse år, er også interaktive. Man får således fortællingerne i sit eget tempo, og direkte ind i høretelefonerne.
Mest fascinerende er le buffet des 5 sens – de 5 sansers buffet. Vin har alt at gøre med især duft, smag og syn (vinens farve i glasset). På nogle lange borde er opstillet glasklokker med forskellige duftobjekter i, og ved at trykke på en gummipude kommer duften ud gennem et gammeldags udseende kobberrør. Tanken bag opstillingen er, at man finder rigtig mange forskellige duftnoter i vin, og at der benyttes et spredt spektrum af ord for at beskrive den vin, der er i glasset. Hindbær, champignon eller skovbund har jeg hørt brugt, men også læder eller andre mere eksotiske dufte kan de virkeligt dygtige ofte skelne. Vi kender for eksempel alle duften af nyspidset blyant. Eller lakrids. Eller en læderhandske…
Den permanente, interaktive udstilling er skabt af det Londonbaserede designfirma CassonMann, der har specialiseret sig i indretning af museer og udstillingsoplevelser. Det er også CassonMann, der har designet udstillingen omkring den kopi af Lascauxgrotten, der åbner i Dordogne til december.
Min tur i La Cité du Vin slutter i toppen af det 35 meter høje tårn, la Belvédère. Her får man serveret et glas vin fra et af de mange lande, hvis vine er repræsenteret i baren. Med 360 graders udsigt over Bordeaux og Garonnefloden kan man smage på vinen, mens man betragter den nye bro, der forbinder Bordeaux’ rive gauche med la rive droite. Når skibe skal passere, hæves hele broens midterfag op til toppen af de fire tårne.
Snart er Bacalankvarteret ikke længere en byggeplads, men et hipt og byfornyet kvarter, der hvor Garonnefloden fortsætter sit løb ud mod Atlanterhavet.
La Cité du Vin de Bordeaux, 134-150 quai de Bacalan, 1, esplanade de Pontac, 33300 Bordeaux. Billetpris (voksen) 20€, der inkluderer adgang til udstillingerne, la Belvédère og et glas vin i tårnets bar. Er du interesseret i de forskellige arrangementer og vinsmagningsworkshops, der tilbydes, så tjek hjemmesiden for nærmere oplysninger om tidspunkter. OBS! Parkeringspladsen er lidt besværlig at finde, men man kan også tage en sporvogn fra Bordeaux’ midtby og lige til La Cité du Vins indgang.
Seneste kommentarer