Efterårets franske bogpriser 2016 #2

Prisregnen i den franske bogverden fortsætter.

I sidste uge var det Prix Femina og Det franske Akademis Grand Prix du Roman, der blev uddelt. I denne uge er yderligere tre af de store, betydningsfulde priser blevet uddelt, nemlig Prix Médicis, Prix Renaudot og Prix Goncourt.

I onsdags tildelte Prix Médicis’ jury prisen til historikeren og forfatteren Ivan Jablonka for essayet Laëtitia ou la fin des hommes. Det er anden gang dette efterår, at bogen modtager en pris, da Ivan Jablonka også modtog avisen Le Mondes litterære pris i begyndelsen af september. Laëtitia ou la fin des hommes er den virkelige historie om den 18-årige Laëtitia, der i januar 2011 blev dræbt. Hendes lig blev først fundet flere uger efter. Jablonka har researchet historien og fortæller den med Laëtitia som det konkrete eksempel på en større problemstilling: Et samfund, hvor kvinder bliver mishandlet, voldtaget, dræbt…

I går torsdag blev både Prix Renaudot og Prix Goncourt uddelt. Begge priser uddeles på restauranten Chez Drouant på place Gaillon, ikke så langt fra Opéra Garnier. For Goncourt-juryens vedkommende har Chez Drouant været stamrestaurant siden 1914, hvor juryens medlemmer mødes til en god middag en gang om måneden. Historien fortæller, at Prix Renaudot opstod i 1926 som de litterære journalisters svar på Prix Goncourt, og at de installerede sig på naborestauranten. Det er en af grundene til, at de to priser uddeles samme dag.

Goncourt-prisen er i år blevet tildelt den fransk-marokkanske forfatter Leïla Slimani for romanen Chanson douce. Romanen er en fortælling om et ungt par med to små børn. Trods faderens modstand genoptager moderen sit arbejde i et advokatfirma, og de hyrer en barnepige til at passe børnene. Efterhånden udvikler den gensidige afhængighed sig mellem parret og den mystiske barnepige til et drama, og deres forhold spejles i vores nutidige opfattelse af parforhold, klasse og kulturforskelle.

Ligeledes i går blev Prix Renaudot vinderen afsløret. Yasmina Reza vandt prisen for romanen Babylone, en historie om en vennemiddag der får en brat afbrydelse, da naboen ringer på døren og fortæller at han har slået sin kone ihjel…

Sammen med en bunke andre journalister var Le Figaros litteraturreportere til stede ved restaurant Chez Drouant i går, og sendte live på Facebook en hel time. Den video kan du se her.

Vil du læse mere om tendenserne i årets franske bogsæson, så har jeg skrevet om det her (den frankofone tendens), her (de berømte malere) og her (den litterære reaktion på terrorangrebene i Frankrig sidste år).

God weekend :)!