Primærvalg i Frankrig #1

fransk-præsidentvalg-2017Knap er det amerikanske præsidentvalg overstået, før verdens øjne vender sig mod det franske. Det finder sted i foråret 2017, nærmere bestemt 23. april og 7. maj.

Men inden da skal flere af de franske kandidataspiranter igennem en række primærvalg, et udskilningsløb, så kun een kandidat fra hvert parti eller sammenslutning af partier kan stille op til første runde af det “rigtige” præsidentvalg den 23. april.

Nogle partier har allerede nomineret deres kandidat, for eksempel Lutte Ouvrière (Nathalie Arthaud) og Europe Ecologie les Verts (Yannick Jadot) fra venstrefløjen, og Front National (Marine Le Pen) på højrefløjen.

Men store partier som præsident Hollandes Parti Socialiste og dets ‘allierede’, og højrefløjspartiet Les Républicains (med blandt andre den tidligere præsident Nicolas Sarkozy og Bordeaux’ borgmester Alain Juppé) skal igennem primærvalg, for at deres lister med de mange præsidentkandidataspiranter kan kortes ned til en fra hvert parti.

Socialistpartiets primærvalg finder først sted til januar, men på søndag den 20. november afvikles første runde af Les Républicains’ primærvalg, og søndagen efter, den 27. november, afvikles anden runde. Herefter ved vi, om det bliver Nicolas Sarkozy, Alain Juppé, Nathalie Kosciusko-Morizet, François Fillon, Jean-François Copé, Bruno Le Maire eller Jean-Frédéric Poisson der skal være præsidentkandidat for Les Républicains.

De åbne primærvalg i Frankrig er noget relativt nyt i det politiske landskab. Indtil 2012 var primærvalgene i partierne lukkede, det vil sige at den endelige præsidentkandidat blev valgt indenfor partiorganisationen (som for eksempel i USA). I 2012 valgte Socialistpartiet som det første parti at afholde et åbent primærvalg, hvor alle franskmænd, der var indskrevet på valglisterne, kunne stemme. Det kan du læse meget mere om her på statsadministrationens hjemmeside. Til det kommende præsidentvalg har tre partier (eller partisammenslutninger) valgt at afholde åbne primærvalg: Europe Ecologie les Verts, hvor Yannick Jadot blev valgt som partiets præsidentkandidat i sidste uge, Les Républicains, og le Parti Socialiste.

Her kan du se avisen Le Mondes visualisering af de franske præsidentkandidat(aspirant)er. Jeg har tidligere linket til siden, der giver et godt overblik. Her kan du læse mit blogindlæg om en af de indledende meningsmålinger til det kommende præsidentvalg.

God weekend :)