Sidse Babett Knudsen i ny fransk film

I onsdags – 23. november – havde en ny fransk film med Sidse Babett Knudsen i hovedrollen fransk premiere.

La Fille de Brest er instrueret af Emmanuelle Bercot og er baseret på virkelige begivenheder.

En lungelæge på hospitalet i Brest opdager, at der er en sammenhæng mellem dødsfald på hospitalet og indtagelsen af lægemidlet Mediator, der var udbredt brugt i behandlingen af diabetes i Frankrig midt i 00erne. Sidse Babett Knudsen spiller hovedrollen som Irène Frachon, lungelægen der opdager, at der er en sammenhæng mellem dødsfaldene og lægemidlet. Vi følger hende fra den første, lille mistanke og til sagen eksploderer og bliver en offentlig medicinalskandale.

Filmen er baseret på den bog, som virkelighedens Irène Frachon skrev i kølvandet på sin kamp for at få forbudt benflourex, der er det aktive stof i lægemidlet Mediator, og som var mistænkt for at forårsage hjertestop hos patienterne. Man antager at op til 2000 patienter døde som følge af brugen af Mediator. Frachon gennemførte sine egne, videnskabelige tests, der bekræftede hendes mistanke. Men der er mange penge og magtfulde firmaer i medicinalindustrien, og de offentlige medicinalovervågningsinstanser tøvede med at offentliggøre sagen. Da Frachons bog Mediator 150mg – Combien de morts ? udkom i 2010 anlagde medicinalfirmaet Servier, der producerede og solgte millioner af Mediatorpiller i perioden 1976-2009, sag mod hende for injurier.

Det er de begivenheder, filmens handling er bygget over.

Hvad siger kritikerne?

Filmen er blevet overvejende godt modtaget af kritikerne, og særligt Sidse Babett Knudsen er blevet filmdarling i det franske. Franskmændene kender hende fra Borgen, og især fra l’Hermine fra sidste år, hvor hun spiller overfor Fabrice Luchini. En birolle hun vandt en César for. Nogle af anmeldelserne har en lille sten i skoen over hendes danske accent i et ellers flot fransk, men der er også enighed om at hendes charme og skuespil så langt overskygger den danske accent.

Mon ikke vi inden længe ser La Fille de Brest i danske biografer?

Filmplakat fra distributøren Haut et Court