Virginie Despentes: Vernon Subutex 1

vernon-subutex-frontANMELDELSE

Den franske forfatter Virginie Despentes’ roman Vernon Subutex 1 udkom i dansk oversættelse i går på forlaget Tiderne Skifter. Det er en på en gang deprimerende, fascinerende og sprogligt underholdende fortælling om social deroute og enhver-er-sig-selv-nærmest. Romanen er første bind i en trilogi.

Vernon har i 25 år haft en ikonisk pladeforretning med rockmusik i Paris. Trods hans uudtømmelige viden om rockmusik slog musikindustriens digitalisering butikken ihjel, og Vernon blev tvunget til at lukke. Op gennem 1980erne og 90erne har et væld af mennesker haft deres gang i butikken, det var sex, drugs og rock’n’roll dengang, og mange af butikkens kunder blev Vernons venner og bekendte. Nu sidder han i sin lejlighed og hutler sig igennem dagene. Dagpenge eller kontanthjælp får han ikke, og da fogeden sætter ham på gaden accelererer hans deroute. Han får et kvarter til at pakke en taske med blandt andet tre videobånd, som en af vennerne fra pladebutikken, der er blevet en berømt sanger, indspillede kort før sin død, og overlod til Vernon.

De kommende måneder sofasurfer Vernon rundt på diverse venners og bekendtes for det meste modvillige gæstfrihed. Fælles for dem alle er, at de har været en del af kredsen omkring Vernons pladeforretning, og kender ham og hinanden i forskellige konstellationer. Et fascinerende persongalleri oprulles. Mange af dem, der i 1980erne var unge og rebelske, er blevet desillusionerede, satte bedsteborgere.

Mens Vernons sociale deroute fortsætter, rygtes det i miljøet, at han er i besiddelse af videobåndene. En selvoptaget filmproducer frygter de indeholder noget kompromitterende, og sætter en sporing af Vernon i gang. Men han er ikke den eneste, der vil finde Vernon, der til sidst løber tør for bekendtes sofaer. Vernons frie fald fra en verden med job og indtægt til en parallel verden, hvor han uden økonomisk og socialt sikkerhedsnet til sidst står på gaden som hjemløs, får en modsætning i den digitale verden. Eftersøgningen efter ham går viralt, og under hashtagget med hans navn er han uvidende blevet en stjerne på nettet. Og det er ved hjælp af den digitale verden, at han bliver fundet.

…Og der slutter bogen, med en cliff-hanger og indtil flere løse ender. Flere af personerne, der er blevet introduceret for læseren, har ikke opfyldt deres formål så at sige, og sagen med den berømte sangers videobånd, som ingen ved, hvad reelt indeholder, er ikke afsluttet. Og er Vernon død, eller lever han stadig?

Det får vi forhåbentlig svar på i bind 2 og 3 af trilogien. Forlager oplyser, at den danske oversættelse af bind 2 kommer i 2018. Bind 3 er endnu ikke udkommet i Frankrig.

Virginie Despentes skriver i et usentimentalt og ufiltreret, råt-for-usødet sprog, og personerne i romanen er beskrevet med en stor, psykologisk indsigt. Gennem de tanker som karaktererne er talerør for, høres en underliggende samfundskritik. Det har utvivlsomt været sin sag at få den særlige sproglige stil med over i den danske oversættelse, og chapeau til oversætteren Mette Olesen for den bedrift!

Virginie Despentes Vernon Subutex 1, Forlaget Tiderne Skifter (udkommet 29. november 2016). 327 sider.