Luftforureningen i Paris når et hidtil uset niveau

Luftforureningen i Paris og Île-de-France regionen nåede i denne uge sit hidtil mest alvorlige niveau de seneste 10 år. For fjerde dag i træk er der indført circulation alternée, det vil sige et delvist forbud mod at køre i bil i byzonen. Er du i Paris den kommende tid, så vær opmærksom på dine fysiske udendørsaktiviteter.

På trods af flere indgreb i den parisiske bytrafik, der har haft til formål at mindske luftforureningen, har pariserne den seneste uge oplevet den længstvarende periode med luftforurening over de maksimale grænseværdier. Når luftforureningen topper, som den har gjort i denne uge, indføres der nogle straks-reguleringer i den parisiske trafik. For eksempel la circulation alternée, som på dansk ville kunne oversættes til vekseltrafik. Det betyder, at på lige datoer må kun køretøjer, hvis nummerplade ender på et lige nummer, køre, og omvendt på de ulige datoer, hvor kun køretøjer, hvis nummerplade ender på et ulige nummer, må køre. Så skulle man tro, at det ville halvere problemet med forureningen, men den holder ikke helt. For udrykningskøretøjet, taxier og skraldebiler må for eksempel gerne køre.

Et andet tiltag, der træder i kraft når forureningen topper, er gratis offentlig transport, for at få så mange som muligt til at lade bilen stå, når de skal afsted. Derudover er 1-dagskort til bycyklerne, Velib’, også gratis.

Det er (selvfølgelig, fristes man til at sige…) tiltag, der indføres primært på grund af truslen mod folkesundheden. Paris’ borgmesterkontor har startet en kampagne under hashtagget #StopPollution, hvor man kan følge med i de seneste meldinger. Det kan for eksempel være forholdsregler som at rolige aktiviteter for børn er at foretrække, eller at personer med luftvejssygdomme eller som på anden måde er svagelige, ikke bør dyrke sport. Når forureningen topper er luften så forurenet, at det svarer til at man indånder røgen fra otte cigaretter i et rum på 20 m2, eller røgen fra en hel pakke cigaretter på en dag.

Der forventes et fald i forureningen i weekenden, primært fordi der ikke vil være så meget trafik som i hverdagene, og fordi meteorologerne forventer mere vind. Men Airparif, som står for målingerne af luftkvaliteten i Paris-regionen, frygter, at det kan vende tilbage i næste uge.

Så er du i Paris den kommende tid, så vær opmærksom på dine fysiske udendørsaktiviteter – selvom det kan være svært. En tur til Paris indebærer jo som regel en del vandren rundt i byen. Du kan også følge med på byen Paris’ Facebook- eller Twitterprofil, hvor de er meget aktive med oplysning og information til borgerne.

God weekend :)

Foto: Wikimedia Commons