Primærvalg i Frankrig #3

fransk-præsidentvalg-2017Mens vi venter på udfaldet af den franske venstrefløjs primærvalg, som jeg var omkring i tirsdags, så kommer her lige et par interessante pointer:

Emmanuel Macron var indtil sidste år økonomiminister i præsident Hollandes regering, men indgav sin afskedsbegæring og dannede sin egen, politiske bevægelse En Marche ! Han ligger politisk til venstre, men tættere på midten end Socialistpartiet, han er ikke en del af venstrefløjens primærvalg, og ingen af de syv venstrefløjskandidater kan i øjeblikket hamle op med ham i meningsmålingerne.

Alt efter, hvilken kandidat der ender med at blive valgt som venstrefløjsalliancens præsidentkandidat, så udtaler flere fra Socialistpartiet, at de ikke vil udelukke at give deres støtte til Emmanuel Macron, hvis han ender med at blive det stærkeste kort i kampen for at undgå, at anden runde af præsidentvalget kommer til at blive et rent højrefløjsvalg mellem centrum-højrekandidaten Françis Fillon og Marine le Pen fra Front National.

Det kunne faktisk godt gå hen og blive ret spændende…

Her kan du se avisen Le Mondes seneste meningsmåling fra i går (på fransk og med infografik), og her kan du læse mere om socialisternes overvejelser om, hvorvidt de skal støtte deres egen kandidat eller Macron til første runde af præsidentvalget i april.

Har du brug for at få genopfrisket, hvordan de franske valgprincipper med første og anden runde foregår, så tag et kig på det indlæg, jeg tidligere har skrevet.

Men for at det ikke skal være så alvorligt det hele, så har mediekanalen France Info sammen med INA France lanceret en side med mere end 1400 sjove giffer med de forskellige præsidentkandidater fra både højre og venstre side af det politiske spektrum. Den side kan du finde HER.

God weekend :)