MFFF – Tre kortfilm fra kategorien ‘Love & Friendship’

My French Film Festival onlineMy French Film Festival, som du kan følge online, har nu kørt i tre uger. Den slutter om en uge, den 13. februar, så hvis du ikke har fået set nogle af filmene, så er det ved at være op over. Har du brug for et hurtigt overblik, så kig her.

Her i weekenden har jeg set tre af kortfilmene fra kategorien Love & Friendship: La convention de Genève og Le Dernier des Céfrans (i konkurrence), og D’ombres et d’ailes (udenfor konkurrence).

La convention de Genève (15 min). Instruktør Benoît Martin

Gymnasieeleven Hakim står og venter på bussen efter skole, da det trækker op til slagsmål. En flok drenge venter på deres offer på den anden side af gaden. Det eskalerer, da offeret dukker op og bliver jagtet ind i den nærmeste skov. Men hvordan undgår de, at det ender i masseslagsmål mellem de 16-årige? En tankevækkende lille film om gæld, forhandling og en overraskende løsning, iblandet de unges franske slang, le verlan.

Le Dernier des Céfrans (30 min). Instruktør Pierre-Emmanuel Urcun

Rémy bor en ghettoforstad, hvor han hænger ud med sine bedste venner. De hutler sig igennem dagene med småjobs og kriminalitet. Rémy er den sidste hvide franskmand (céfran på verlan) i kvarteret, der, som hans kammerater, overvejende tæller beboere af arabisk og afrikansk herkomst. Rémy er gået i stå i sit liv og føler, der skal ske noget helt anderledes, så han melder sig til hæren. Men hvordan skal han få det sagt til vennerne? En fin kortfilm om unge i en ghettoforstad og deres indbyrdes forhold og sprog. Der forekommer en del verlan (fransk slangsprog) i filmen, og det er en rigtig god ide af slå underteksterne til, også på fransk.

D’ombres et d’ailes (12 min). Instruktør Eleonora Marinoni

En smuk, allegorisk akvareltegnefilm om fugle med stækkede vinger, der er lukket inde i en hule og kun kortvarigt hver dag ser et glimt af dagslyset. De adlyder skygger, indtil en dag to af dem sætter sig fri. Man kan tolke flere budskaber ind i den smukke film. Et af dem er Platons hulelignelse. Et andet kunne være frisættelsen af sindet og sjælen til frihed.

TIP! Sådan slår du underteksterne til: Når du har klikket på den film, du gerne vil se, og den begynder at spille (efter reklamen), så kommer der et lille ‘cc’ ikon på afspilningsbjælken ved siden af lydstyrken (ude til højre). Når du klikker på ‘cc’ ikonet kommer der en lille pop-up menu, hvor du kan vælge sprog på underteksterne.