En aften med Alliance française i Aarhus

Det var en af de aftener, hvor man helst bliver i sofahjørnet i den lune stue. Der stod en kold og strid kuling på tværs af Godsbanens arealer, da jeg parkerede bilen og gik de få hundrede meter over til Folkestedet i Carl Blochsgade. Her holder den aarhusianske afdeling af Alliance française til, når de holder deres arrangementer.

Jeg har sat mig for at komme rundt og besøge de danske afdelinger af Alliance française i løbet af året, når tiden og mulighed byder sig, og i onsdags var der foredrag i Aarhus ved Michel Fournier. Programmet lovede et foredrag om det forgangne år i Frankrig “i en fornøjelig blanding af begivenheder, anekdoter og bagvedliggende tendenser” (min oversættelse fra programmet).

Og det blev et par fornøjelige timer, hvor Michel Fournier kom omkring mange begivenheder fra det forgangne år i Frankrig: Balladen om det engelske slogan til Paris’ kandidatur til de Olympiske Lege i 2024, Made for sharing, hvor nogle marketingfolk vist havde glemt at tjekke, om andre allerede havde brugt det. Det har engelske Quality Street (dem med karameldåserne, du ved…), så det havde givet en ordentlig omgang ballade oveni protesterne over, at sloganet var på engelsk. Videre over problemerne med stigende priser på foie gras på grund af fugleinfluenzaen, det generelt faldende uddannelsesniveau i Frankrig, miljøet og luftforureningen, arbejdsløsheden, præsidentvalget, den franske økonomi, forholdet mellem politiet og borgerne (særligt i forstæderne), og flere andre emner.

Foredraget blev holdt på et let forståeligt fransk, og flere af de 25-30 tilhørere kom jævnligt med kommentarer eller spørgsmål i en afslappet og uformel atmosfære. På et tidspunkt løb Fourniers pc tør for strøm og forbindelsen til projektoren røg, med det gjorde absolut ingenting. Fournier fortalte blot videre, indtil han blev afbrudt af pausen, hvor der blev serveret pandekager og et glas vin, mens der blev hyggesnakket på både dansk og fransk. Efter pausen fortsatte det fornøjelige causeri, krydret med personlige historier fra Fourniers opvækst i Lyon.

Det var en hyggelig og frankofil aften, som utvivlsomt bliver gentaget, når afdelingen den 7. marts kl. 19.00 – også på Folkestedet i Aarhus – inviterer til foredrag (på dansk) om præsidentvalget i Frankrig ved seniorforsker Henrik Debois Prebensen fra Københavns Universitet.

Er du ikke medlem af foreningen koster en gæstebillet 50 kroner, som skal betales senest to dage før via bankoverførsel. Se mere i foreningens program her. Man kan også betale ved indgangen, men kun kontant. Alle interesserede er velkomne.