Det royale slot i Blois

“Hvad er det for en lyd?”

Vi stod på Place du Château i Blois og kiggede på slottets smukke renæssancefacade med rytterstatuen af Louis XII.

Der lød endnu en hvæsen bag os. Vi så på hinanden, og vendte os begge to om på samme tid. Ud af vinduerne på det store hus i den anden ende af pladsen kom fire, store dragehoveder. De havde rødglødende øjne, og der kom røg ud af næseborene. Oppe på kvisten stak en dragehale ud af et rundt loftsvindue. Så begyndte noget uhyggeligt musik at spille.

Vi blev nysgerrige. Og gik nærmere.

Dragerne blev ved en 10 minutters tid, inden de trak sig tilbage i huset igen. Det viste sig, at huset med dragerne er et museum – Musée de la magie – og dragerne er museets stunt for at trække gæster til museet. Gæster, der kommer for at besøge det royale slot, og som alligevel er på den store plads foran slottet.

Da dragerne havde trukket sig tilbage, og alt igen åndede fred på pladsen, gik vi op til slottets hovedindgang og ind i billetsalget, der ligger lige ved porten med rytterstatuen af Louis XII.

Det royale slot i Blois er et charmerende virvar af stilarter, der afspejler ikke bare slottets historie, men også alle de konger og dronninger, der gennem tiden har haft deres gang på slottet. 4 distinkte, arkitektoniske stilarter kan ses, blot ved at stå midt i slottets indre gård og dreje 360 grader rundt. Fra den gotiske 1200-tals Stænderforsamlingssal, til Louis XII-fløjen, der blev bygget i 1498-1501 i den tidlige, franske renæssance, til François Ier fløjen, der blev bygget fra 1515-1520 og ligner Chambord-stilen så meget, og endelig den klassicistiske fløj, som blev bygget i 1635 – 1638 til Gaston d’Orléans, der var bror til Louis XIII.

Den store Stænderforsamlingssal er nok slottets mest imponerende rum. Den måler 18 x 30 meter, og er gennemskåret af en række søjler, der støtter det imponerende, hvælvede loft adskillige meter oppe. 6720 gyldne franske fleur-de-lys smykker loftet, og vinduerne bærer symbolerne for Louis XII og Anne de Bretagne: Pindsvinet og hermelinen. Det er henførende smukt, og man forledes til at tro, at det er kongen selv, der har sørget for udsmykning. Men det er det ikke.

Slottet blev gennemgribende restaureret i 1800-tallet som et af de første, historiske monumenter uden for Paris, og det var den ansvarshavende arkitekt, Félix Duban, der stod for dekorationen af Stænderforsamlingssalen. Det er naturligt og nødvendigt, at historiske monumenter bliver restaureret, det skal man blot huske at holde sig for øje, når man besøger dem. Det er ikke sikkert, inventaret og interiøret er det oprindelige, men i stedet noget der er skabt senere, under en restaurering i stedets ånd.

Når man går igennem billetsalget, får man udleveret en brochure, der fungerer som guide rundt på slottet. Da vi var der i juli måned, var det de to renæssancefløje og Stænderforsamlingssalen, der var åbne for publikum. Konger og dronninger fra Louis XII og Anne de Bretagne til Francois Ier, Catherine de Médicis, Henri II, Henri IV og Marie de Médicis har haft deres gang på slottet, og det afspejler sig i alle de rum, man kommer igennem. På 2. etage af François 1er-fløjen ledes man gennem de personlige gemakker, og står pludselig ude på en balkon på den side af fløjen, der vender ud mod byen, med vid udsigt over byens tage.

Efter besøget på slottet gik vi over til et udsigtspunkt i kanten af slotsgården, bagved slottets kapel. Her er der vue direkte over til Église Saint-Nicolas og ud til den lange stenbro fra 1700-tallet, der strækker sig tværs over Loirefloden. Vi kunne se ned på små, hyggelige gader og stræder i midtbyen, der ligger nedenfor slottet og blev enige om at gå derned og udforske det nærmere. Det var endnu en dag med temperaturer midt i 30erne, og det ville gøre godt med en kold øl – eller hvad som helst koldt, faktisk…

Blois’ centrum er et større område med hyggelige gågader, butikker og masser af cafeer og restauranter. Vi fik shoppet lidt og fik vores kolde drinks mens vi overvejede, om vi skulle blive og spise aftensmad eller tage tilbage til hotellet.

Det praktiske

En voksenbillet til slottet koster 10,50€, og man kan sagtens bruge et par timer der. Vi besøgte ikke Musée de la Magie den dag, det var simpelthen for varmt, men det er helt klart noget, I bør overveje, hvis I planlægger et besøg til Blois. Der findes forskellige muligheder for kombibilletter, så man kan besøge både slottet og Musée de la Magie og/eller man kan kombinere billetten med et aftenbesøg på slottet og se et lysshow.

Det kan godt betale sig at planlægge lidt i forvejen, for med en tur ned til Blois’ centrum er der faktisk aktiviteter nok til en dagstur til byen.

Der er flere, gode steder at parkere i Blois. Lige ved slottet ligger en stor parkeringskælder, og på begge sider af Loireflodens bredder er der også flere, gode parkeringsmuligheder.