Merci de trouver une courte version française en bas de page
Pour l’article intégral en français, merci de cliquer ici
Et foredrag i Maison du Danemark på Champs Elysées i oktober 2015 blev for fotografen Charlotte Schousboe starten på en rejse tilbage til efterkrigsårene, til danske arkiver og en jagt på de børn, der kom på rekreationsophold i Danmark mellem 1946 og 1950. Børn, der i dag er 75-85 år gamle. Undervejs dukkede glemt guld op i et lokalarkiv, og en dyb undren over, at en så stor, dansk hjælpeaktion i årene lige efter krigen tilsyneladende er gået helt i glemmebogen.
Søndag den 11. oktober 2015 var den danske fotograf Charlotte Schousboe, der har boet i Paris i mere end 30 år, til foredrag om den danske nødhjælp til franske børn i årene efter 2. Verdenskrig.
Foredraget foregik i det danske hus på Champs Elysées og var arrangeret af den Danske Ambassade. Flere “ældre børn” var tilstede, og de fortalte om deres ophold-afrejse til Danmark og deres erindringer med deres danske familier, fortæller Charlotte via mail fra Paris.
Charlotte, der til daglig beskæftiger sig med portrætfotografering, mode- og børnefotografering, var allerede den søndag i Danmarkshuset overbevist om, at emnet kunne blive alletiders dokumentarfilm.
Under og efter foredraget tog jeg noter, selvfølgelig tilbragte jeg en masse tid med at få telefonnumre og e-mail adresser med ”børnene”, fortsætter hun. Men det er ikke nok at få ideen!
Foredraget blev for Charlotte starten på en omfattende research, der nu foreligger som en spændende dokumentarfilm om den danske afdeling af Red Barnets store indsats for at hjælpe de franske – og europæiske – børn, der havde lidt under krigen.
I marts 1945, få måneder før 2. Verdenskrigs afslutning, blev den danske afdeling af den engelske organisation Save the Children – Red Barnet – oprettet. En af personerne bag dannelsen af det danske Red Barnet var en af nøglepersonerne i den danske modstandsbevægelse, Valborg Hammerich.
Allerede kort tid efter krigens afslutning iværksatte den danske afdeling af Red Barnet planlægningen af en storstilet, humanitær operation for at hjælpe de mange tusind børn i det krigshærgede Europa, der sultede og led nød. De franske børn var blandt de første til at få hjælp, og i alt omkring 24.000 måltider blev uddelt til franske skolebørn i Paris og omegn. Tæt ved 5.000 franske børn var så medtagne af krigen, at de blev udvalgt til 3 måneders rekreationsophold hos danske værtsfamilier. Senere blev Red Barnets humanitære indsats udvidet til 15 europæiske lande, og frem til 1950 blev mere end en halv million europæiske krigsbørn hjulpet af dansk Red Barnet. Enten ved rekreationsophold i Danmark eller som modtagere af nødhjælp i deres eget land.
Det var dén glemte historie, Charlotte gik på jagt efter filmmateriale til.
Allerede i november 2015 havde jeg kontakt med Red Barnet i København og startede et større arbejde med researching, dog først helt alvorligt i januar 2016, fortæller hun. Der var jo det attentat i Bataclan, det tog ret hårdt på mig, da en meget kærlig veninde mistede sin søn den aften.
Fra januar til maj 2016 brugte jeg helt vildt meget tid til at finde film “fra den tid”.
Fotografen Herloff fandt jeg først på en dansk hjemmeside i Sydjylland. Jeg kopierede billedet med den “ukendte fotograf på venstre side” (det stod der!) og sendte det videre til Red Barnet i København, hvor jeg selvfølgelig allerede havde spurgt, om de havde noget arkivarbejde med billeder eller film fra den tid. Red Barnet svarede “nej, vi har aldrig haft fotografer der har arbejdet for os på dette tidspunkt efter krigen”.
Charlotte fortsætter:
Derefter sendte jeg en “flaske i havet” til lokalarkiver rundt omkring i Danmark med spørgsmålet: ”har I på jeres arkiv film/fotos omkring Red Barnet, børn der kom til Danmark efter anden verdenskrig ?”… Jeg fik ET positivt svar fra Nyborg lokalarkiv [april måned 2016], de svarede: “der ligger på vores arkiv, siden 1997, kasser af film, fotos og personligt materiale fra en fotograf der hedder Hans Herloff”.
Jeg sendte straks det billede, jeg havde fundet nogle måneder tidligere (på hjemmeside i Sydjylland) til Nyborg Arkiv, de svarede med det samme at det var Hans Herloff på det billede, min historie var startet :)!
De første af Herloffs film fik vi fremkaldt i juni 2016, det var meget spændende og en unik oplevelse.
Inden de danske lokalarkiver havde jeg selvfølgelig været igennem DSB, Nationalmuseet, DFI [det Danske Filminstitut /JOV] og mange andre for at finde film og fotos!
Det tog mig meget lang tid at finde en producer, og da han var med på ideen, var det hans job at finde en TV-kanal, og den fandt han hurtigt.
Efter alt det skulle der skrives synopsis, filminstruktøren havde jeg ved hånden ( det er min kæreste), og han syntes fra starten at det var alletiders emne.
Charlottes research bragte hende i kontakt med flere af de børn, der var på rekreationsophold i Danmark, og mange af dem beretter om deres tid her, hvordan de kom til kræfter, og hvordan de blev en integreret del af deres danske værtsfamilier. Mange kaldte deres danske ‘forældre’ for Mor og Far, og for alle har det danske ophold været et varmt minde for livet. Nogle blev endda gift ind i deres danske familie.
I dokumentarfilmen fortæller seks af børnene, der nu alle er sidst i 70erne eller først i 80erne, deres historier.
Filmens interviews med krigsbørnene er blevet optaget i Danmark og i Paris og omegn. Charlotte fortæller, at hun og et kamerahold været i Danmark to gange, i maj og juli måned 2017. Her mødte de også Valborg Hammerichs datter, Else, der fortæller om sin mor.
Der findes en af Herloffs film [De skal lære at leve /JOV] i det Danske Filminstitut. Det sjove ved den er, at det er Bent Fabricius-Bjerre der har komponeret musikken. Ham så jeg også i København til et interview sidste sommer (2017), fortæller Charlotte.
Resultatet af Charlottes to år lange research foreligger nu. Filmen er færdig, men endnu ikke solgt til en distributør i Danmark.
Filmen er produceret her i Frankrig, og på næste tirsdag [ i morgen! /JOV] skal der være en fremvisning til den Danske Ambassade hos tv-kanalen Planète (Canal+), der bliver sikkert (måske) en “forpremiere” hernede i Paris i oktober måned.
Du kan se flere billeder fra Charlottes jagt på den Facebookside, hun har oprettet om dokumentarfilmen. Hvis du undrer dig over, hvorfor den står i et navn, der tilsyneladende ikke har noget med sagen at gøre, så er der en enkel, teknisk forklaring på det:
Jeg har oprettet denne Facebook side i min mors navn (i hendes ære !), jeg laver den om i mit navn, når jeg får tilladelse af “Facebook”, men da jeg ikke måtte sige noget om filmen, valgte jeg at opsætte siden i et andet navn, en hemmelig side ;), forklarer Charlotte.
Og noget tyder på, at Charlottes efterforskning af Herloff først lige er begyndt:
Der er meget at sige om Herloff, han var med Red Barnet rundt i Europa i 1947, Red Barnet kendte ikke hverken hans navn eller hans arbejde, det er endnu mere mystisk!!
En af mine ideer er at få Herloffs arbejde frem i lyset igen, fra 1943-45 var han i Berlin udsendt af den danske modstandsbevægelse!
–
Dokumentarfilmen Opération Sauver les enfants (60 min.), er produceret af Illegitime Défense, France, efter en original ide af Charlotte Schousboe. Filmens manuskript er skrevet af Charlotte Schousboe og Jean-Charles Lassus, og filmen er instrueret af Jean-Charles Lassus.
11 octobre 2015 : Charlotte Schousboe, d’origine danoise et vivant en France depuis 30 ans, assiste à une conférence de presse à La Maison du Danemark, à Paris. Le sujet la passionne : il s’agit de l’opération de secours organisée par le Danemark entre 1946 et 1950 pour 25 000 enfants d’Europe qui avaient besoin de se refaire une santé après les privations de la 2eme guerre mondiale.
Pour Charlotte, photographe, c’est le début d’une enquête extraordinaire qui va l’amener sur les traces de ceux qui ont bénéficié de cette action humanitaire hors-norme.
Elle raconte :
« Parmi les témoins, il y avait des personnes de 75 ou 80 ans qui avaient été ces enfants-là.
C’était très émouvant. L’idée d’un documentaire est née. J’ai cherché à en savoir plus. C’était en mars 1945, quelques mois avant la fin des hostilités, qu’avait été créée la section danoise de l’organisme anglais « Save the Children » – Red Barnet en Danois- sous l’impulsion d’une femme, personnage clef de la Résistance danoise : Valborg Hammerich.
Les enfants français furent parmi les premiers à recevoir de la nourriture dans leurs écoles de Paris et de banlieue. Environ 5000 autres effectuèrent un séjour de trois mois dans des familles danoises. Plus tard, l’action humanitaire de Red Barnet s’étendit à 15 pays d’Europe et jusqu’en 1950, plus de 500 000 petits européens profitèrent de cette aide.
Cette histoire oubliée, j’ai voulu lui redonner vie. Je n’imaginais pas à quel point ce serait long et compliqué.
Dès novembre 2015, j’ai pris contact avec Red Barnet à Copenhague, espérant trouver des documents de l’époque. « Désolés, aucun photographe n’a travaillé pour nous pendant cette période », m’assure t-on. Il fallait chercher ailleurs. Et j’ai trouvé après des mois de tâtonnements ! Sur le blog d’une famille danoise, des photos illustraient l’action de Red Barnet après-guerre ; la présence d’un « photographe inconnu » y était mentionnée. Qui était-il ? Par chance, c’est la ville de Nyborg qui m’a apporté la réponse. J’avais sollicité des archives, des musées, des bibliothèques d’une soixantaine de villes du Danemark. Des « bouteilles à la mer »… Une seule a touché son but. « Nous avons depuis 1997, des caisses de films, de photos et le matériel personnel d’un photographe qui s’appelle Hans Herloff. » C’était mon photographe inconnu, me confirmait-on à Nyborg. Il est devenu mon fil conducteur.
J’ai pu faire développer quelques-uns de ses films, en juin 2016. Tous exceptionnels et pourtant restés inédits, inexploités. On y voyait, notamment, le camp de « quarantaine » où étaient pris en charge les petits européens misérablement vêtus et parfois en pleurs, avant d’être dirigés vers leurs familles d’accueil danoises qui allaient les dorloter.
J’ai ensuite pu rencontrer ceux qui avaient été ces enfants-là. Dans leur grand âge maintenant, ils m’ont raconté avec émotion leur séjour salvateur. Ils y avaient recouvré des forces et se souvenaient encore de l’affection des parents qu’ils appelaient parfois « papa » et « maman ». Certains y ont même trouvé l’âme sœur ou des amitiés pour la vie.
J’avais vraiment tout pour monter un beau documentaire. Mon compagnon Jean-Charles Lassus qui est réalisateur a été séduit et s’est mis au travail.
Les interviews des enfants de la guerre ont été tournées au Danemark et en France. Nous avons aussi rencontré Else, la fille de Valborg Hammerich, qui nous a parlé de sa mère.
Le résultat de mes deux ans d’enquête et de recherches est là, aujourd’hui : un documentaire de 60 mn, « OPÉRATION SAUVER LES ENFANTS », produit par Illégitime Défense.
Il n’a pas encore trouvé de distributeur au Danemark mais j’ai bon espoir. L’Ambassade du Danemark a programmé la projection du film en octobre prochain juste avant qu’il ne soit diffusé à la télévision sur Planète, une chaîne de Canal +. Un moment très attendu par ceux qui ont vécu cette aventure merveilleuse et inespérée après les années noires de la guerre. »
Des photos sont visibles sur une page Facebook ici
Texte adapté pour un public français par Patricia Gandin
Lucienne Christiane desmur je suis une de ces enfants qui est arrivée au Danemark août 1945 a Sorø . Et j’habite a silkeborg
C’est une histoire très touchante ! Est-ce que vous êtes en contact avec Charlotte Schousboe?