Den franske kolonisering af Nordamerika: Kontinentet udforskes

Billedkilde: Af I, JF Lepage, CC BY-SA 3.0

Da franskmændene igen forsøgte at kolonisere det Nye Frankrig fik de fodfæste, og frem til ca. 1750 sad de på størstedelen af Nordamerika. De nåede til foden af Rocky Mountains og til den Mexikanske Golf, men Stillehavet og vejen til Kina kom aldrig inden for rækkevidde.

Efter Frankrigs mislykkede forsøg på kolonisering af Nouvelle France, gik der mere end et halvt århundrede, før de forsøgte igen. I det halve århundrede gennemlevede Frankrig en række blodige, religiøse stridigheder mellem katolikker og huguenotter (protestanter), der kulminerede med Bartholomæusnatten i Paris i 1572, hvor tusinder af huguenotter blev myrdet af katolikkerne. Der faldt først midlertidig ro på stridighederne, da Navarras konge Henri III afsværgede sin protestantiske tro og konverterede til katolicismen, og i 1589 blev konge af Frankrig som Henri IV. I 1598 udstedte han Nantes-ediktet, der gav huguenotterne ret til at praktisere deres tro, omend katolicismen blev fastsat som værende statsreligion.

Quebec by grundlægges

I marts 1603 stævnede Henri IVs hydrograf Samuel de Champlain ud fra Honfleur som deltager i en ekspedition, der skulle anlægge en pelshandelsplads i det nye Frankrig. Champlains mission var at udforske og kortlægge territoriet og vandvejene. De følgende år udforskede og kortlagde han store dele af Atlanterhavskysten fra det der i dag er Nova Scotia og helt ned til Cape Cod syd for Boston.

I 1608 fulgte Champlain Jacques Cartiers rute langs Saint-Lawrencefloden og grundlagde en koloni ved Quebec. Denne gang lykkedes det franskmændene at etablere sig, og de følgende år trængte de længere og længere ind på det nordamerikanske kontinent. Franske spejdere og stifindere slog følge med de indfødte, levede med dem og lærte deres sprog. Indianerne fortalte dem om de store søer, og via Ottawafloden nåede de Georgian Bay og Lake Huron i 1615-1616. I 1615 nåede en af Champlains stifindere, Étienne Brûlé, Lake Ontario, som han krydsede, og fandt forbindelsen til Lake Erie ved de store Niagara vandfald.

I 1635 nåede en anden franskmand, Jean Nicollet, Lake Michigans vestlige bredder ved at tage den nu kendte rute ad Ottawafloden til Lake Huron, hvor han fandt forbindelsen til Lake Michigan. I løbet af 1650erne udforskede Médard Chouart des Grosseilliers Lake Huron, fandt flodvejen der forbandt søen med Lake Erie, og var på ekspedition hele vejen rundt om Lake Superior. Både som opdagelsesrejsende og som pelshandler med de indfødte.

Hudson Bay

Handlen med skind var en vigtig indtægtskilde for kolonien. De indfødte fortalte Des Grosseilliers om et salt hav nordpå, hvor der blev handlet med skind. Des Grosseilliers forsøgte at rejse midler til at foretage rejsen dertil via Atlanterhavskysten, men først i 1665 lykkedes det ham. Og det var ikke franskmændene, det lykkedes ham at overtale, men derimod den engelske konge. Tre år senere, i 1668, kastede engelske skibe anker i Hudson Bay. I 1670 grundlagde englænderne The Hudson Bay Company, der endte med at kontrollere det meste af handlen med skind omkring bugten.

Des Grosseilliers blev aldrig tilgivet at han ledte englænderne til Hudson Bay, og i sidste ende svækkede det den franske dominans af territoriet. Men inden det kom så vidt blev de franske besiddelser i Nordamerika yderligere udvidet.

Ad Mississippi floden til den Mexikanske Golf

Franskmændene havde løbende bygget fæstninger på strategiske steder omkring de store søer, der efterhånden var blevet kortlagt. I 1679 stævnede René Robert de La Salle ud fra Fort Niagara og sejlede gennem Lake Erie og Lake Huron til Lake Michigans sydligste del. Herfra fortsatte ekspeditionen i kanoer ad Saint-Josephfloden. I 1680 var de nået et stykke sydvest for Lake Michigan, hvor endnu en fæstning blev rejst. I januar 1682 fortsatte La Salles ekspedition sydover langs flodvejene. De fandt Mississippi-floden omtrent der, hvor Memphis ligger i dag.

I april 1682 nåede ekspeditionen Mississippi-flodens munding lidt syd for, hvor New Orleans ligger i dag. Her rejste han et kors og i Solkongen Louis XIVs navn kaldte han området for Louisiana og proklamerede det for tilhørende Frankrig. Tre år efter at han stævnede ud fra Fort Niagara, havde La Salle udvidet de franske besiddelser i Nordamerika til den Mexikanske Golf og til grænsen for spaniernes kolonisering.

Vestpå til Rocky Mountains

Men franskmændene havde ikke opgivet at finde vejen til Stillehavet. I 1731 satte Pierre Gaultier de La Vérendrye kursen fra Montréal og vestpå med 50 mand, heriblandt tre af hans sønner. Han var overbevist om, at Stillehavet lå på den anden side af de store søer. I løbet af de følgende tre år, hvor de havde bygget fæstninger og handelspladser for skind undervejs, nåede de til Lake Winnipeg. La Vérendrye måtte rejse tilbage til Montréal, mens nogle af hans mænd fortsatte. Året efter, i 1735, rejste han atter vestpå og i 1738 var han nået til det, der i dag er North Dakota. Igen måtte han rejse tilbage til Montréal, mens hans sønner fortsatte udforskningen af området. I 1743 stod de ved foden af Rocky Mountains. Det var det længste, franskmændene nåede vestover på det store kontinent.

Omkring 1750 sad franskmændene på en stor del af Nordamerika, som det ses af billedet ovenfor. Men spanierne og englænderne havde også koloniseret store dele af kontinentet, og hjemme i Frankrig havde kongen, der nu hed Louis XV, nok at gøre med at holde sammen på kongeriget, hvor kløften mellem rig og fattig, adelen og de almindelige mennesker blev større og større…