5 hurtige om Jacques Chirac

Den 26. september døde den tidligere franske præsident Jacques Chirac. Han var Frankrigs præsident fra 1995-2007, men hans politiske karriere strakte sig over fire årtier. Her får du 5 hurtige om Chirac.

1.

Jacques Chirac var det, der på fransk hedder énarque. Ordet betegner en kandidat, der har taget sin uddannelse på en af Frankrigs højeste læreanstalter – École Nationale d’Administration, forkortet ENA. Skolen, der uddanner kandidater til den franske statsadministration, optager kun studerende efter en forudgående prøve (concours). Jacques Chirac dimitterede i 1959. Forinden havde han studeret statskundskab (Sciences Po) i Paris, som han dimitterede fra i 1954.

2.

Chirac var borgmester i Paris i 18 år, fra 1977 til 1995. Mandatet for Paris’ borgmester er 6 år, og Chirac blev genvalgt to gange, i 1983 og i 1989.

3.

Sideløbende med hvervet som Paris’ borgmester var Chirac den første premierminister i den 5. republik, der i årene 1986-1988 agerede i en cohabitation under den siddende præsident, François Mitterrand. Begrebet cohabitation bruges i fransk politik, når den siddende præsident og den siddende premierminister kommer fra hver sin side af det politiske spektrum. Chirac var gaullist, det vil sige han lå til højre for midten, mens Mitterrand var socialist.

Det var Chiracs anden periode som premierminister. Den første var i årene 1974-1976 under præsident Valéry Giscard d’Estaing, der også var hjemmehørende på højrefløjen.

4.

Jacques Chirac var Frankrigs præsident i 12 år. I 1995 vandt han i anden valgrunde over socialisten Lionel Jospin. Hans første præsidentperiode var på 7 år (kaldet septennat), de fem af årene var han i cohabitation med Lionel Jospin som premierminister. Jospin pressede på for at få ændret forfatningen, så valg til Nationalforsamlingen ville følge umiddelbart efter et præsidentvalg, hvis periode han i samme ombæring ønskede nedsat fra 7 til 5 år (kaldet quinquennat). Chirac gik modvilligt med til det, og ved en folkeafstemning i september 2000 blev forfatningsændringen vedtaget.

Ved præsidentvalget i 2002 stillede Chirac op igen. Til alles store overraskelse var det Jean Marie le Pen fra Front National, der sammen med Chirac gik videre til anden runde. Chirac vandt en jordskredssejr ved anden runde med mere end 82% af stemmerne. Valgresultatet var dog snarere udtryk for et fravalg af le Pen end et tilvalg af Jacques Chirac.

5.

Da han ikke længere var beskyttet af præsidentimmunitet, blev der indledt en straffesag mod ham for at have skabt fiktive jobs da han var Paris’ borgmester. Som den første franske statschef blev han i 2011 idømt 2 års betinget fængsel.