Les Bassins de Lumières

Det startede i 2012 med les Carrières de Lumières i Baux-de-Provence. Så fik Paris l’Atelier de Lumières i 2018, der er blevet så stor en succes, at man skal booke billetter uger i forvejen. Nu kommer magien til Bordeaux.

Les Carrières de Lumières ligger i et gammelt stenbrud. L’Atelier des Lumières har til huse et nedlagt jernstøberi. Les Bassins de Lumières’ hjemsted er mindst lige så originalt: Et nedlagt ubådshangar-anlæg fra 2.Verdenskrig.

Da Frankrig blev besat af Nazityskland i 1940 blev landet reelt delt i to: En besat zone og en såkaldt fri zone, hvor Vichyregeringen havde sæde. Bordeaux lå i den besatte del, og beliggenheden ved Atlanterhavskysten var ideel for tyskerne. Byen blev en vigtig bastion for dem og deres italienske allierede i kampen om kontrollen med Atlanterhavet.

I september 1941 påbegyndte tyskerne byggearbejdet til et ubådsanlæg i Bacalan-kvarteret i det nordlige Bordeaux. Godt to år senere stod betonanlægget færdigt. 245 meter langt, 162 meter bredt og 20 meter højt, med et betontagdæk på mere end 5 meters tykkelse, der skulle kunne modstå de allieredes bombardementer. Anlægget havde 11 hangarer med plads til i alt 15 ubåde.

Billede fra Wikipedia

Fra slutningen af 1942 havde den tyske 12. Ubådsflotille med henved 40 tyske ubåde base i Bordeaux sammen med et antal patruljebåde og minestrygere. Den franske modstandsbevægelse var dog ikke sen til at angive ubådsanlægget til de allierede, der ved adskillige lejligheder forsøgte at sønderbombe det – uden større held. Først tre dage efter at de allierede havde befriet Paris den 25. august 1944 rømmede tyskerne Bordeaux. Af de omkring 40 tyske ubåde, der havde haft base i hangaranlægget, forsvandt 36.

I mange år lå de imposante ubådshangarer forladte, men de senere år er kulturbegivenheder og udstillinger rykket ind i en del af anlæggets 42.000 m2. Bordeaux’ havnefront og hele Bacalan-kvarteret i den nordlige del af byen har de seneste 10-15 år undergået en gennemgribende byfornyelse. Vinbyens nye flagskib la Cité du Vin ligger eksempelvis kun et stenkast – eller cirka 10 minutters gang – fra Bassins de Lumières, som nu bliver seneste skud på Bordeaux’ rige udbud af kultur.

Som i Baux-de-Provence og i Paris er udstillingen også her tilpasset omgivelserne. Både de rå betonvægge og vandet, hvor der under krigen lå tyske ubåde, bliver inddraget i kunstshowets projektioner, hvis teknologi grundlæggende går ud på, at tusindvis af billeder i høj opløsning nøjagtigt tilpasses rummet og musikken, hvor omkring hundrede projektorer sørger for at billederne flyder.

Les Bassins de Lumières åbner for publikum 17. april.