Online tidsfordriv i denne coronatid

social-mediaJeg er gået i virus-hi.

Det der corona kom lidt for tæt på, så med chefens velsignelse har jeg arbejdet hjemme i to uger nu. Lidt længere end I andre. Jeg er en af dem, der er i særlig risiko for at blive ganske alvorligt syg, hvis jeg bliver smittet. Så jeg bliver hjemme. Vi handler ind online. Går en tur hver dag. Kæreste arbejder også hjemme, og vi er kun os to, så der er oceaner af tid til at fordybe sig i fred og ro.

Troede jeg.

Siden statsministeren trykkede på den store alarmknap forrige onsdag, har intet været som det plejer. Fjernsynet kørte det meste af dagen, for der var pressemøde på pressemøde… Så blev grænserne lukket, og lige pludselig blev det vigtigste at sikre sig, at ungerne var nået hjem fra skiferie i Norge. At bedsteforældrene havde, hvad de skulle bruge. At familie og venner i udlandet var OK.

Siden Søren og Mette slog storalarm, har min evne til at holde fokus været på niveau med en guldfisks.

Fjernsynet, de sociale medier, e-mails, kontakten med andre (online, forstås) og behovet for at få talt om, hvordan vi bedst muligt håndterer det, der sker, har simpelthen fyldt det hele. Og pludselig finder jeg mig selv i færd med at kildesøge ophavsmanden til levereglen ‘Giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting, jeg kan, og visdom til at se forskellen’. For der er mange, der bekymrer sig FOR meget lige nu om ting, de ikke har kontrol over. De af jer, der har fulgt bloggen gennem lang tid, ved, at jeg har en kæphest her. Man skal ikke smide om sig med citater, hvis man ikke ved, hvor de stammer fra. Nå, men Google har delvist givet mig svaret. Det er fra den romerske kejser Marcus Aurelius, og sætningen skulle være fra hans bog Tanker til sig selv. Hvad gør man så, når bibliotekerne har lukket?

Googles bogtjeneste er et projekt, hvor de digitaliserer alle verdens bøger på alle sprog. Som i helt tilbage til Gutenberg i 1400-tallet, altså! Det betyder, at man online kan finde digitaliserede eksemplarer af værker, som man ellers skal på det Kongelige Bibliotek for at læse i, udstyret med handsker og under opsyn af en bibliotekar. Bøger af en vis alder er gratis at downloade. Prøv det her.

Lige nu sidder jeg og bladrer igennem en fransk oversættelse fra 1876 af Marcus Aurelius’ bog på min iPad for at finde det præcise sted, sætningen står. Jeg har en lumsk mistanke om, at vi er ude i en Voltaire-situation her (se ovenstående link til min kæphest).

Der er mange andre online tidsfordriv, der er fløjet forbi i mit Facebook-feed den seneste uge. Både de gratis og dem, der koster penge. Her har du et udpluk af de franske og franskrelaterede:

  • Både den Franske Bogcafé i København og GMIBS i Aarhus modtager onlinebestillinger og sender gerne til nær og fjern.
  • Fransk på Frederiksberg tilbyder online franskundervisning med start i morgen mandag, så der er ingen undskyldning for ikke at hænge i, selvom ferien i Frankrig er blevet udskudt!
  • Og nej, undskyldningen “Jamen jeg har ingen ordbøger!” holder ikke. Ordbogen.com har givet gratis adgang til alle, i og med at så mange, der normalt har adgang fra deres arbejdsplads, nu sidder hjemme og arbejder.
  • CPH:DOX måtte aflyse den fysiske afholdelse af festivalen, men har fået en stor del af festivalens film op at køre online. Her kan du for det halve af en biografbillet se filmene hjemme i sofaen. Også de franske.
  • Cinemateket har samlet en fin oversigt over, hvad du ellers kan se online i denne tid. Der er noget for enhver smag. Også den franske.
  • Er din forårstur til Paris blevet aflyst, ligesom min? Så se her: Pariseroperaen stiller sine forestillinger gratis til rådighed på deres hjemmeside. Der er både opera, ballet og symfonikoncerter at vælge imellem.
  • Louvre tilbyder virtuelle besøg, og på Paris Musées Collections kan du se 150.000 værker, der er blevet digitaliseret og stillet gratis til rådighed. Prøv for eksempel den tematiske gennemgang på tværs af de 14 museer.
  • I Bordeaux har La Cité du Vin også måttet lukke dørene på grund af coronavirus. Til gengæld har de givet gratis adgang til deres mediatek. Her finder du en overflod af vinrelaterede podcasts og videoer. Blandt andet om vinens rolle i Michel Houellebecqs forfatterskab.
  • Den folkekære franske sanger og skuespiller (mest sanger) Patrick Bruel har underholdt med små live-sessions på sin Facebookside de seneste dage. Ham kan du følge her.

Der er endelig ved at falde lidt ro over tingene her i mit virus-hi. Vi er ved at indstille os på, at det her godt kunne blive en dagligdag nogle uger frem. Jeg har slukket for fjernsynet. Jeg logger ud af Facebook når jeg skal koncentrere mig. Telefonen ligger lige uden for rækkevidde, så jeg skal tænke mig om en ekstra gang, før jeg tjekker Instagram og diverse spil-apps for gud ved hvilken gang i løbet af en time.

Men tænk, hvis vi ikke havde onlineteknologierne i denne isolationstid…