5 hurtige om den private Charles de Gaulle

Charles og Yvonne de Gaulles privatliv var noget, de værnede om og kun modvilligt gav et indblik i. Da de opholdt sig i London under krigen, måtte Churchill presse på, før de gav tilladelse til, at et kamerahold fik lov til at filme parret privat til ugerevyerne – af propagandamæssige årsager.

Her får du 5 hurtige om Charles de Gaulle bag facaden.

1. Bryllup

Yvonne Vendroux blev præsenteret for Charles i 1920. Hun var 20, han var 30. Kort tid efter erklærede hun, at det var Charles hun ville giftes med, eller slet ingen! De blev gift 7. april 1921 i Notre-Dame kirken i Calais, som var Yvonnes hjemby. Som præsidentfrue blev Yvonne ofte omtalt som ‘konet’ og indadvendt, og hun brød sig ikke om rampelyset. Men gennem hele deres ægteskab var hun den klippe, Charles de Gaulle stod på. Deres ægteskab var i sjælden grad et solidt parløb.

2. Børn

Yvonne og Charles fik tre børn. Den førstefødte – Philippe – blev født 28. december 1921 og opkaldt efter marskal Philippe Pétain, der på det tidspunkt var Charles de Gaulles store forbillede. Elisabeth blev født 2½ år senere, og i 1928, på årets første dag, blev Anne født med Downs Syndrom. Dengang var det normalt, at mentalt handicappede børn blev anbragt på institution, men Yvonne og Charles beholdt hende hjemme og gav hende al den kærlighed, et barn har brug for. Anne døde i 1948 af en lungebetændelse. Elisabeth døde i 2013. Philippe de Gaulle, der er pensioneret admiral fra den franske flåde, lever stadig og fylder 99 år i december.

3. Colombey-les-Deux-Églises

I 1934 købte Charles og Yvonne ejendommen i Colombey-les-Deux-Églises, der skulle blive familiens hjem resten af parrets liv. Det var i høj grad for datteren Annes skyld, at de flyttede på landet, fjernt fra de nysgerrige blikke i Paris, for at give hende ro og frisk luft. Det var i huset i Colombey-les-Deux-Églises, Anne døde i sin fars arme. Af de tre børn havde hun en særlig plads i hans hjerte.

4. 18. juni 1940

Da Charles holdt sin radiotransmitterede tale fra BBC i London, vidste han ikke, at det var lykkedes Yvonne og børnene at flygte til England. Han havde set dem få dage forinden, hvor Yvonne og børnene var rejst til Bretagne, fordi tyskerne var på vej ind i det østlige Frankrig. Han bad Yvonne rejse mod syd, for at bringe sig selv og børnene i sikkerhed. Men Yvonne, der havde boet i England som ung, følte instinktivt, at de måtte over kanalen til England. Hun hørte derfor ikke Charles’ Appel du 18 juin, og tilfældigt fandt hun ud af, at Charles var i London. Kort tid efter var familien genforenet.

5. Fondation Anne de Gaulle

I 1945 oprettede Yvonne og Charles en fond, der skulle drive et hjem for mentalt handicappede piger og kvinder, så de kunne få samme omsorg og pleje som deres egen datter, Anne, fik. De købte ejendommen Château de Vertcoeur i Milon-la-Chapelle, og da Anne døde i 1948, fik fonden hendes navn. Fonden kasserer var Georges Pompidou (jo, selvsamme!). Fonden eksisterer stadig med hovedsæde i Milon-la-Chapelle, og har udvidet gennem årene.

Fotos: Wiki Commons