På lynvisit i Troyes

Troyes oser af århundreders historie, og det nænsomt restaurerede historiske centrum er en charmerende oplevelse at gå rundt i. Byen fortjener mere end en lynvisit på tre timer, men vi havde ikke mere den dag. Troyes’ katedral og basilika er alene et besøg værd, og byens gastronomi skulle være navnkundig. Vi var trætte, så den dag blev det kun til pizza.

Det havde allerede været en lang, varm dag, da vi nåede Troyes. Vi boede i Marne-dalen tæt ved Dormans, men fordi jeg så gerne ville besøge Colombey-les-Deux-Églises, havde vi planlagt en lang dagstur til både de Gaulles hjemby og Troyes, der kun lå en times kørsel fra Colombey, og – godt og vel – på vejen tilbage til vores feriebolig.

Da vi kom op fra parkeringskælderen midt i byens historiske centrum ved 18-tiden, var der stadig omkring 30 grader. De smalle, brostensbelagte stræder lå i skygge, så varmen var til at holde ud. “Vi skal have fundet la Ruelle des Chats“, sagde Ægtefælle. Han havde læst om gyden i en turistbrochure. Den skulle være så smal, at kattene kunne hoppe tværs over fra loft til loft uden problemer, deraf navnet.

Troyes’ historiske centrum ligner noget fra Middelalderen, og det er det på sin vis også. Men i 1524 blev midtbyen raseret af en altødelæggende brand, som det tog byens borgere to dage at slukke. Det nedbrændte kvarter var blandt andet beboet af byens rige handelsmænd, og det blev hurtigt besluttet at genopbygge kvarteret i den oprindelige, middelalderlige stil med bindingsværk. Derfor er Troyes’ historiske centrum (gen)opbygget i Renæssancen, men med inspiration fra Middelalderen.

Efter 2. Verdenskrig var det historiske centrum i voldsomt forfald, og det blev diskuteret, om de gamle huse skulle rives ned, og man i stedet skulle bygge nyt og moderne. De huse, der var i mest miserabel stand, blev revet ned, men heldigvis fik bevaringsinteresserede borgere overbevist byrådet om, at det historiske centrum i stedet skulle renoveres og bevares. Derfor kan man i dag gå rundt i en meget charmerende – næsten autentisk – historisk bymidte i Troyes.

Vi fandt la Ruelle des Chats, og den var virkelig smal. I gadehøjde, forstås! Men de gamle bygninger lænede sig så meget ind mod hinanden, at de næsten rørte hinanden ved tagskægget. “Man kan levende forestille sig kattene springe fra det ene tagskæg til det andet, uden synderlig anstrengelse,” sagde jeg til Ægtefælle.

Vi fortsatte lidt på må og få rundt i det historiske centrum, mest for at få et indtryk af de gamle, smukke og særprægede huse. Vi kom forbi la Tourelle de l’Orfèvre, en hjørnebygning med et tårn bygget ind i husets hjørne. Det havde fået sit navn, fordi en guldsmed engang i slutningen af 1500-tallet byggede huset efter den store brand.

“Jeg er sulten,” sagde Ægtefælle. “Lad os finde noget aftensmad”.

Siden Middelalderen har Troyes været et knudepunkt for handel. Købmænd og handelsmænd kom fra det meste af Europa til de to store markeder – Les Foires de Champagne – der fandt sted i Troyes hvert år. Et om sommeren og et om vinteren. Der blev handlet alt fra levende dyr, uld, skind, medicin til ædle metaller og ædelsten. Et levn fra datidens vedtagne målesystem for ædelmetal bruges i øvrigt stadig i dag. En ‘Troy ounce’ er lig med 31,1034768 gram.

I løbet af de evindelige stridigheder mellem det engelske og det franske kongedømme under 100-års krigen spillede Troyes også en rolle. I 1420 i Troyes indgik de to stridende parter en traktat, der skulle slutte krigen. Den engelske konge, Henry V, skulle herske over begge kongedømmer, og for at besegle traktaten giftede han sig med Catherine de Valois, der var datter af den franske konge, Charles VI. Men allerede få år efter var der ballade igen. I 1429 belejrede Jeanne d’Arc Troyes og smed englænderne ud. 100-års krigen sluttede først i 1453.

Vi fandt en ‘byg-din-egen-pizza’-restaurant og fik lækre pizzaer til billige penge. Så gik vi videre rundt i det historiske centrum en times tid, inden vi satte os på en fortovscafé på Place Alexandre Israël. Ægtefælle trængte til en kold øl, og jeg fik et glas champagne. Jeg kunne godt vænne mig til at drikke et glas champagne hver dag!

Det havde været en meget lang og varm dag. Nok også for lang… Først med besøg i Colombey-les-Deux-Églises, og så en tur til Troyes på vej tilbage til ferieboligen. Det blev kun til små tre timer i Troyes, men det var nok til at få et indtryk af et smukt historisk centrum med utrolig meget historie.