Franske film i biografen, april 2018

På grund af Påsken er der to film i Franske Film Mandage i denne måned, filmen om den verdensberømte ægyptisk-franske diva Dalida får premiere, og Cinemateket søsætter et omfattende program i anledning af 50-året for urolighederne i maj ’68. Der er masser af franske film på plakaten!

Franske Film Mandage

Mandag den 16. april vises filmen Un beau soleil intérieur (Luk solskinnet ind), med Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Sandrine Dumas og Gérard Depardieu. Filmen er instrueret af Claire Denis. Se den i Øst for Paradis i Aarhus og Grand Teatret i København. Filmen har ordinær premiere torsdag den 19. april i begge biografer.

Mandag den 23. april spiller Jusqu’à la garde (Alt for min søn), et forældremyndighedsdrama med blandt andre Léa Drucker, Denis Ménochet og Thomas Gioria. Filmen er instrueret af Xavier Legrand. Se den i Øst for Paradis og Grand Teatret.

Film der stadig spiller

Happy End, med blandt andre Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant og Mathieu Kassovitz. Filmen er instrueret og skrevet af Michael Haneke. Filmen spiller stadig i både Øst for Paradis og Grand Teatret.

Montparnasse Bienvenüe, med blandt andre Laetitia Dosch, Souleymane Seye Ndiaye og Grégoire Monsaingeon. Filmen er instrueret af Léonor Serraille, og vandt blandt andet årets Camera D’Or i Cannes. I Øst for Paradis og Grand Teatret.

Premierer i april

Torsdag den 26. april er der premiere på filmen Dalida, om Frankrigs verdensberømte sangdiva i 50erne og 60erne. På rollelisten ses Sveva Alviti, Riccardo Scamarcio, Jean-Paul Rouve, Nicolas Duvauchelle og Alessandro Borghi. Filmen er instrueret af Lisa Azuelos. Se den i Øst for Paradis.

Bemærk at flere af filmtitlerne, jeg nævner ovenfor, muligvis også spiller i andre, mindre biografer. Tjek en biograf nær dig.

Cinemateket

Cinematekets hjemmeside har fået en overhaling og er blevet meget mere overskuelig.

I Cinemateket i aften kl. 20.30 kan du se den charmerende dokumentar Visages, Villages instrueret af den 89-årige filminstruktør Agnès Varda, der var på Franske Film Mandage programmet i marts.

Lørdag den 28. april er Agnès Varda igen på plakaten, når Cinemateket viser to af hendes tidligste film. Det er kortfilmen L’Opéra-mouffe fra 1955, der er en skildring af Rue Mouffetard i Paris, samt La Pointe-Courte fra 1958. Læs mere om filmene her.

I morgen, torsdag den 12. april kl. 16.45, er der Pagnol film på plakaten, når den smukke Le château de ma mère (Min mors slot) er på programmet i serien Ønskefilm. Filmen er instrueret af Yves Robert, og i de bærende roller ses Philippe Caubère, Nathalie Roussel, Didier Pain og Thérèse Liotard.

I anledning af 50-året for majoprøret i Paris i 1968 kører Cinemateket i april og hele maj måned en omfattende serie med film, der belyser begivenhederne. Serien er opdelt i to spor: Børn af Karl Marx og Coca Cola, der har fokus på de faktiske omstændigheder, og DÉSORDRE – ekkoer af maj ’68 i fransk film, der beskæftiger sig med de formmæssige eksperimenter, tiden kastede af sig. Det omfattende program er kurateret af Bertrand Grimault fra Association Monoquini i Bordeaux i samarbejde med Jack Stevenson fra Husets Biograf, Francesca Bozzano fra Cinémathèque de Toulouse og Morten Tang fra Cinemateket. Programmet er støttet af Institut Français i Paris og København samt La ville de Bordeaux. Det vil føre alt for vidt at nævne de enkelte film her, men på Cinematekets hjemmeside kan du læse hele baggrunden for det omfattende program. Det er særdeles spændende sager, skal jeg hilse og sige!

Er du til fransk popart og psykedelika fra 60erne, kan du onsdag den 18. april se to film ved en dobbeltvisning, der starter kl. 19.15. Her vises filmene  I, You, They fra 1969 og The Killing Game fra 1967. Fredag den 27. april kl. 21.30 er I, You, They igen på programmet.

Lørdag den 21. april kl. 12.30 er der Farvelæg Paris event i Børnebiffen. Først vises klassikeren Le ballon rouge (Den røde ballon) fra 1955, instrueret af Albert Lamorisse, dernæst animationsfilmen Le Velo de l’éléphant (Elefantens cykel) fra 2014. Efter de to film er der tegneworkshop. Begge film vises i Børnebiffen på flere datoer i april, se mere her.

– Fik du for resten læst artiklen om FilmLounge?

God filmfornøjelse i april :)!