Det er 2. februar i dag. Fra gammel tid er det en mærkedag i den katolske kirke, der markerer 40. dagen efter Jesu fødsel (talt fra 25. december), hvor han ifølge biblen blev vist frem i templet i Jerusalem af sin mor, Maria. Dagen kaldes la Chandeleur, efter latin candelarum (stearin)lys, og er også en lysfest, hvor de bedendes vokslys bliver velsignet ved dagens festmesse.
I Frankrig er der tradition for at man spiser pandekager 2. februar. Nogle mener at det oprindeligt var en pave, der uddelte pandekager til de fattige, andre at pandekagetraditionen hænger sammen med festens lystema, og at pandekagen symboliserer solen og lysets tilbagekomst efter den mørke vinter. Hvorom alting er, så bliver der spist pandekager i lange baner i Frankrig i dag, både crêpes salées og crêpes sucrées – det vi i Danmark kalder madpandekager og dessertpandekager. Det siges i øvrigt, at hvis man flipper en mønt samtidig med at man vender en pandekage i luften får man økonomisk velstand det kommende år. (Det kunne da ikke skade at prøve….)
Synes du, det lyder bekendt? Er der ikke også noget med noget i Danmark her først i februar? Jo, det er der!
I Danmark hedder dagen kyndelmisse (hvor ‘kyndel-‘ er afledt af samme latinske ord: candelarum, og -‘misse’ er det latinske ord for messe (missa)). I Danmark har vi ikke (officielt) fejret dagen i et par århundreder, men traditionen har været at dagen typisk er en fejring af det kommende forår og at lyset vender tilbage, mere end det har været en religiøs fest. Fejringen af dagen i den danske folkekirke vinder dog frem igen. Det kan du læse mere om her. Fra gammel tid i Danmark er der knyttet forskellige varsler til kyndelmisse, der alle har noget med vinteren, det kommende forår og den kommende høst at gøre.
Måske er du en af dem, der kan de første linier i Blichers gamle sang fra 1838 udenad: “Det er hvidt derude, Kyndelmisse slår sin knude, overmåde hvas og hård […]‘? Jeg er fra den tid i folkeskolen, hvor man lærte den slags sange udenad i sangtimerne, så når jeg hører ordet ‘kyndelmisse’ går de linier straks i gang i mit hoved… Men vi har aldrig fejret kyndelmisse i min familie, og traditionen med pandekager lærte jeg først om, da jeg boede i Frankrig.
Fejrer i dagen i jeres familie?
Jeg har fundet siden næsten tilfældigt–vi skulle lave en kyndelmisse i vores kirke, og jeg er kirkens organist. Der kommer “Trio Tilo” til aftenen, de er 3 piger som studier musik ved DKDM. Jeg har ikke haft så meget at Frankrig at gøre, men jeg synes straks godt om siden–vi skal nok også have p(ånde)kage efter gudstjenesten;-P
Sikke en dejlig historie Atsuko – Tak fordi du deler :) Venlig hilsen Jette
Jeg lærte og oplevede for omkring 50 år siden en særlig udgave af denne pandekagetradition: Julepynten i Frankrig blev gerne stående indtil kyndelmisse – og i Normandiet var traditionen at brændekomfuret blev fyldt med juletræet og andet brændbart julepynt og kyndelmissepandekagerne blev bagt over denne ild i komfuret. Dejligt krydderi til pandekagerne og dejlig duft mens pandekagerne blev bagt.
Dejlig historie – tak fordi du deler, Hannibal :)!