De franske regioner

Henover sommeren har vi på bloggen været rundt i Frankrig i kølvandet på Tour de France (du kan finde alle indlæggene ved at klikke på ‘Tour de France’ linket i tag-skyen i højre kolonne), og vi har været på opdagelse i Paris sammen med erfarne Parisfarere (Nemli’! De indlæg kan du finde ved at klikke på ‘Paris’ i tag-skyen).

Det seneste stykke tid har blogindlæggene handlet om de franskkurser, der snart går i gang rundt omkring i Danmark, og der har været indlæg om, hvor vi ellers kan finde franske arrangementer og fransk kultur, så vi kan være godt forberedte til efterårets frankofone og frankofile aktiviteter. I september skal vi også se på la rentrée littéraire i Frankrig, og hvilke nye bøger der er undervejs. Og med la rentrée littéraire kommer jo også alle bogpriserne.

Men…

Bare fordi sommeren går på hæld og efterårets indendørsaktiviteter er på vej, skal vi ikke kun sidde med næsen i bøgerne eller se en film. Vi skal rundt i Frankrig igen, men denne gang i et lidt mere politisk-administrativt perspektiv.

La France métropolitaine er den franske betegnelse for den geografiske afgrænsning af det kontinentale Frankrig, uden de oversøiske departementer og områder i Atlanterhavet, Stillehavet og det Indiske Ocean. L’Héxagone (sekskanten) som det også kaldes, består af 22 regioner: 21 regioner på fastlandet plus Korsika, der betragtes som en region, men har en særlig status som collectivité territoriale, hvilket betyder at øen har mere politisk selvstyre end de øvrige regioner.

Og alle de regioner skal vi rundt og besøge de næste måneder. Altså ikke allesammen på een gang, men en eller to om ugen, for der skal jo også være plads til alle de andre spændende ting, der sker her i efteråret. På den måde får vi et kendskab til de 22 eksisterende regioner, inden Frankrigs regionsreform træder i kraft fra januar 2016. Efter 6 måneders debatter og lovforslag, der var til behandling ad flere omgange, blev det i december 2014 vedtaget af Frankrigs lovgivende forsamling, senatet og parlamentet, at de 22 regioner skal nedbringes til 13. Det kan du læse mere om her.

Så hæng på og bliv klogere – I morgen tager vi til Alsace.