Nouvelle-Calédonie

Nouvelle-Calédonie

La Nouvelle-Calédonie – eller Ny Caledonien – ligger i Stillehavet godt 1200 kilometer nordøst for australske Brisbane, og godt og vel 1900 kilometer nord for New Zealandske Auckland. Fra Ny Caledonien ligger Wallis-et-Futuna godt 2200 kilometer længere østpå, ude i Stillehavet. Ny Caledonien er en øgruppe ligesom de fleste andre franske områder i Stillehavet, men er dog lidt mere overskuelig end for eksempel Fransk Polynesien, der med sine 118 øer spredt ud over et område på størrelse med Europa. Ny Caledonien består af en stor ø, Grande Terre, og en række mindre øer i umiddelbar nærhed heraf. Det samlede areal udgør lidt over 18.500 km2. Til sammenligning er Jylland knap 30.000 km2.

Ny Caledonien er et Collectivité d’Outre-Mer ‘sui generis’ under den franske stat. Sui generis betyder ‘i sin egen art’ eller ‘ i sin egen klasse (i en klasse for sig), og det refererer i korte træk til, at Ny Caledonien i 1998 i hovedbyen Nouméa underskrev en aftale med den franske stat om overdragelse af en lang række statsadministrative områder, og om at der på et tidspunkt mellem 2014 og 2018 skal afholdes folkeafstemning om øens forfatningsmæssige status. Sui generis betyder altså i tilfældet med Ny Caledonien at øgruppen har en unik status blandt de franske oversøiske områder, og at der i nær fremtid muligvis bliver tale om selvstændighed eller blot endnu mere autonomi, alt efter udfaldet af folkeafstemningen.

Nouvelle-Calédonie coucher soleil

I 1774 sejlede James Cook forbi øerne, og navngav dem New Caledonia efter Skotland (der på latin hed Caledonia). Da de europæiske missionærer satte ud for at kristne befolkningerne i Stillehavet i 1800-tallet, fulgte også de franske missionærer med. I 1843 ankom franske missionærer til byen Balade på Grande Terres nordkyst, og ti år senere, da Napoléon III søgte nye områder til at indrette kolonier for deporterede straffefanger, var det Ny Caledonien, admiral Fébvrier-Despointes udså sig, og straffekolonien blev anlagt på Île des Pins, den ø der ligger stik syd for Grande Terre.. Siden 1853 har øgruppen været under fransk herredømme. Under 2. verdenskrig havde 50.000 amerikanske soldater base på øen, der efter krigen fik status af Territoire d’Outre-Mer.

Det tager godt og vel halvandet døgn at flyve til Ny Caledonien. Fra luften kan man se den godt 400 kilometer lange ø Grande Terre, der er gennemskåret af en bjergkæde fra den ene spids til den anden. På den vestlige side af bjergene finder man åbne vidder der ligger i læ for vindene, mens den østlige side er domineret af tropisk regnskov. Øens højeste bjerg er mont Panié der er lidt over 1600 meter højt. En stor del af øgruppens mange tropiske laguner er kommet på UNESCOS verdensarvsliste, og der er rige muligheder for dykning på revene. Af overnatningsmuligheder er der alt fra campingpladser til bed & breakfast og flerstjernede hoteller, men selvom turismen er i fremgang, er den stadig ikke på højde med for eksempel Fransk Polynesien – omend mange krydstogtskibe lægger til i Noumea.

Nouvelle-Calédonie rocher Ile des Pins

Det er jo sådan, at det ikke er alle billeder, man finder på Google som man må bruge uden tilladelse. De få billeder ovenfor har jeg fundet på Pixabay.com (som man gerne må bruge, da fotograferne har afgivet brugsrettighederne til billederne). Her kan du se mange flere billeder fra Ny Caledonien, og få et godt indtryk af, hvor smukt der er.