Soupe à l’oignon

Jeg fik lyst til at lave fransk løgsuppe i går aftes, så jeg tænkte at den skulle I også have fornøjelsen af :). Det er jo lækkert med en suppe på en kold efterårsaften. Ingredienserne er ret enkle og noget, de fleste har i huset. Det tager lidt tid at lave selve suppen, men smagsmæssigt betaler det sig.

Til ca. 3 portioner skal man bruge

ca. 400 gr. mellemstore løg (vægten er løgene i pillet tilstand)
30 gr. smør
1 strøget spiseskefuld mel
1 liter kogende vand
salt og peber

Til gratinering skal bruges

3-4 tynde skiver ristet baguette pr. portionsskål
ca. 50 gr. revet ost pr. portionsskål (f.eks. Comté, Emmentaler, Gruyère eller Mozarella, alt efter smag og behag)

Løgene skæres i skiver (jeg foretrækker kvarte skiver), og brunes i smørret. Løgene skal karamellisere – det er hele hemmeligheden ved suppen, hvis den ikke skal smage af opvaskevand. Det er her, suppen tager tid. Ca. 20-25 minutter ved mellemvarme for at få løgene så brune, og det er vigtigt at røre tit så de ikke brænder på, men blot karamelliserer. Så vær tålmodig, det betaler sig smagsmæssigt. Løgene taber ca. tre fjerdedele i volumen undervejs.

Når løgene er brune tilsættes 1 strøget spiseskefuld mel og der røres rundt til melet er opsuget. Herefter tilsættes noget af det kogende vand og der røres kraftigt, så melet ikke klumper. Derefter tilsættes resten af det kogende vand. Lad suppen koge ca. 15 minutter, eller indtil suppen er reduceret med ca. en fjerdedel. Smag til med salt og peber.

(Her kan man så køle suppen af indtil den skal spises, f.eks. hvis man laver den dagen før. Ellers fortsættes direkte til næste trin).

Tænd ovnens grill. Suppen fordeles i ovnfaste portionsskåle. 3-4 skiver baguette lægges i hver skål (de skal være hårdt ristede – de bliver bløde under gratineringen men den ristede smag bevares), og der toppes med revet ost. Hvor meget ost afhænger af smag og behag. Jeg bruger rigeligt, måske 50-75 gram per person. Så sættes skålen ind under grillen i en 10 minutters tid, eller indtil osten er tilpas gylden. Det er igen smag og behag. Serveres direkte fra ovnen.

Velbekomme :) !