Île de la Réunion

Île de la Réunion

Île de la Réunion – La Réunion i daglig tale – ligger i det Indiske Ocean, ca. 800 kilometer øst for Madagascar, og cirka 45 minutters flyvning (eller godt 150 kilometer) sydvest for Mauritius. Øen er ca. 2500 km2 stor, eller lige knap så stor som Fyn (3100 km2).

Øen er en af Frankrigs fem oversøiske regioner der har status af Régions monodépartementales, det vil sige at de to normalt forskellige, administrative enheder, region og departement, er sammenfaldende. Ligesom alle de franske, kontinentale departementer har et nummer, så har også de oversøiske departementer et nummer. La Réunions departementsnummer er 974. Den administrative hovedby er Saint-Denis.

Som en adminstrativ enhed under den franske stat er øen er også en del af EU som det, der benævnes ‘Région ultrapériphérique’. La Réunion har både et regionsråd og et departementsråd, og er repræsenteret med tre senatorer i det franske senat og fem medlemmer i den franske nationalforsamling. Som i de franske kontinentale regioner er den franske stat repræsenteret på La Réunion med et præfektur.

Den ubeboede ø blev opdaget af portugiserne i slutningen af 1400-tallet på deres vej til Asien. Op gennem 1500-tallet blev øen primært brugt som anløbshavn af de europæiske skibe på vej til og fra Asien. I 1640erne tog franskmændene øen i besiddelse i Solkongens (Louis XIV) navn, men først i anden halvdel af århundredet kom de første franske kolonister til La Réunion (som, i parentes bemærket, bar det royale navn Île de Bourbon frem til den franske revolution). Mens Napoléon var kejser og underlagde sig det meste af Europa, havde han en del skærmydsler med englænderne omkring de oversøiske besiddelser. Englænderne, der under den franske revolution havde forsøgt at tage de franske caribiske besiddelser fra franskmændene, besatte La Réunion i 1810, mens Napoléon I havde travlt med sine krigskampagner i Europa. Først i 1814 kom øen tilbage under den franske stat.

Île de la Réunion Etang saléUnder begge verdenskrige var La Réunion som en del af Frankrig involveret, primært ved at sende soldater til fronterne. Under 1. Verdenskrig var der ikke kampe på øen, men under 2. Verdenskrig oplevede øen på nærmeste hold skismaet mellem Vichy-regimet og De Frie Franske. Øen samarbejdede med Vichy-regimet, men var nærmest afskåret fra alle forsyninger fra kontinentet. I 1942 blev øen ‘invaderet’ af en styrke fra De Frie Franske, der væltede den Vichy-venlige administration. Siden 1946 har øen haft status af fransk departement, og siden 1982 status af oversøisk region på lige fod med de kontinentale regioner.

La Réunion byder på tropiske sandstrande og smukke naturscenerier, hvor det især er øens tre vulkankratere, der imponerer. Fra mellem 2200 – 3000 meter over havoverfladen rejser Piton Maïdo, Piton de la Fournaise og Piton des Neiges sig, og indbyder til vandreture i landskabet og på bjergsiderne. Eller man kan tage på dykkerture langs revene ud for kysten… Øens egen hjemmeside er en af de flotteste, jeg længe har set, med en overflod af flotte billeder der bare giver en lyst til omgående at kaste sig på et fly væk fra den danske kulde. Se bare her. For omkring 7500 kr tur/retur kan man få en flybillet til 1 uge på øen, men med 2 lufthavnsskift (i Paris og på Mauritius) og en rejsetid på mellem 16-20 timer var det måske værd at overveje 2 uger i stedet…. 

Île de la Réunion airport

Jeg er ihvertfald fristet – hvad med dig?