Fransk Guyana

Fransk Guyana

Fransk Guyana ligger på Sydamerikas nordkyst, hvor det grænser op til Brasilien mod øst og syd og Surinam mod vest. De omkring 300 kilometer kystlinie ligger ud til Atlanterhavet.

I lighed med Guadeloupe er Fransk Guyana en région monodépartementale, det vil sige at regionen kun består af eet departement. Ligesom alle de franske, kontinentale departementer har et nummer, så har også de oversøiske departementer et nummer. Fransk Guyana har nummer 973. Den administrative hovedby er Cayenne, der ligger ved kysten.

Fransk Guyana har status af fransk region på linje med de kontinentale regioner, og er også en del af EU som det, der benævnes ‘Région ultrapériphérique’. Regionen har både et regionsråd og et departementsråd, og er repræsenteret både i det franske senat og nationalforsamlingen. Alle love, der vedtages i det kontinentale Frankrig gælder også her, men når lokale forhold spiller ind kan lovene tilpasses. Som i de franske kontinentale regioner er den franske stat repræsenteret i Fransk Guyana med et præfektur.

Fransk Guyana stranden Cayenne

I 1498 var Christopher Columbus på en af sine mange opdagelsesrejser til Amerika, og sejlede langs kysten forbi Guyana til Venezuela. Han gik dog ikke i land, og først i begyndelsen af 1600-tallet, da andre europæiske kolonimagter fulgte i kølvandet på Columbus, kom der britiske, hollandske og franske kolonister til nordkysten af Sydamerika. i 1676 kom den franske del af Guyana definitivt ind under den franske trone og Louis XIV. Men hvor Britisk Guyana og (hollandske) Surinam blev selvstændige i henholdsvis 1966 og 1975, blev Fransk Guyana knyttet endnu tættere til den franske stat i 1982, da området fik status af fransk region med rettigheder på linje med de kontinentale regioner.

Fra begyndelsen af 1850’erne under Napoléon III og det 2. kejserrige begyndte Frankrig at sende fangeskibe til Guyana, hvor straffefangerne blev interneret på især Djævleøen, der er en af tre små øer ud for kysten. En deportation til Djævleøen var på den tid lig med en dødsstraf, da mange af fangerne bukkede under for diverse tropesygdomme. En af de mest berømte fanger, der blev deporteret til Djævleøen, var Alfred Dreyfus, hovedpersonen i Dreyfus-affæren, der rasede i Frankig omkring århundredskiftet 1800-1900. Dreyfus var en af de få der overlevede Djævleøen. Deportationerne fortsatte helt frem til mellem de to verdenskrige.

Fransk Guyana fyrtårn Kourou

Er fransk Guyana et rejsemål i dag? Ja, det er det bestemt! Ud over de mange smukke sandstrande med palmer oser regionen af kolonihistorie, og hovedbyen Cayenne byder på lokale markeder og shopping på Avenue du Général-de-Gaulle. Ved kystbyen Kourou ligger det europæiske rumagentur ESAs affyringscenter, hvor man fra en observationspost kan se opsendelsen af Arianeraketterne. Faktisk er Ariane 5 planlagt til opsendelse netop i dag! Man kan også besøge rummuseet, men guidede rundvisninger skal bookes forud. Du kan læse mere om ESA her

Fransk Guyana Ariane

Ligesom man kan besøge fængselsøen If ud for Marseilles kyst (du ved, der hvor greven af Monte-Christo sad fanget), så kunne det jo være spændende, hvis man kunne komme på en sejltur fra Kourou og ud til Djævleøen. Men øen er lukket for offentligheden, angiveligt fordi det er for farligt at sejle derud på grund af strømforhold og undersøiske klipper. Avisen Libération bragte i 2004 en artikel om netop Djævleøen og dens tidligere tvangsanbragte indvånere. Den kan du læse her.

Fotos: Pixabay.com