En velduftende lykkebringer

liljekonval lykkebringer

Har du oplevet at være i Frankrig 1. maj, eller måske er du endda i Frankrig på søndag? Så læg mærke til at der vil være liljekonvaller – muguets – alle steder. ALLE steder! Den hvide, velduftende lykkebringer med de store grønne blade og de smældende røde faner vil kæmpe om franskmændenes opmærksomhed på søndag. Uden at de to begivenheder i øvrigt har noget med hinanden at gøre.

Traditionen kan spores helt tilbage til renæssancen, hvor den franske konge Charles IX begyndte at forære hoffets damer liljekonvaller hvert forår. Det siges, at den hvide blomst bringer lykke til modtageren, og det kunne den franske sanger Félix Mayol ihvertfald skrive under på. I 1895 stod han af toget i Paris 1. maj og blev modtaget af en veninde, der gav ham en liljekonval til knaphullet. Samme aften fik han stor succes med sin optræden på et af Paris’ koncertsteder, og efterfølgende blev hans turné rundt i landet en stor succes.

Senere tog de franske modehuse traditionen op, og gav deres syersker en liljekonval hvert år den 1. maj, for at fejre foråret. Det bredte sig senere til modehusenes kunder, og derfra videre ud i Paris og resten af landet. Christian Dior brugte de hvide klokker som husets mærke i en periode, og også parfumehusene har kastet deres kærlighed på den velduftende blomst. Især Guerlain har skabt – og skaber stadig – parfumer med liljekonval som den mest fremtrædende duftnote.

Hvorfor det netop er 1. maj, der er dagen for at forære den lykkebringende blomst til dem, man holder af, melder historien ikke noget om. Men forårsbebuderens lykkebudskab eksploderer i Frankrig på denne dato. Der omsættes liljekonvaller for henved 30 millioner euro hvert år i Frankrig, hvor 85% af liljekonvallerne kommer fra Nantesområdet, og en stor del af resten fra Bordeaux. Og så er det i øvrigt den eneste dag i året, at private må stille sig op i det offentlige rum og sælge liljekonvaller fra egen have, uden at have tilladelse fra myndighederne.

…Og hvis du er heldig at få en liljekonvalranke med lige præcis 13 klokker, så skulle den være ekstra lykkebringende.

God weekend :)!

Foto: pixabay.com