Efterårets franske bogpriser 2016 #3

Prisregnen i den franske litteraturverden er ved at klinge af for denne gang. I går og i forgårs blev de to sidste af “de store” priser uddelt. Lidt mindre kendte måske, men ikke mindre prestigefyldte.

I mandags var det Prix Décembre, der blev uddelt, og vinderen blev Alain Blottière med romanen Comment Baptiste est mort. Romanen handler om drengen Baptiste, der sammen med sin familie bliver kidnappet af djihadister, og først flere uger senere er den eneste, der bliver løsladt. Gennem debriefingen af ham afdækkes hans ophold hos djihadisterne, hvor han måske – måske ikke – er blevet radikaliseret. Romanens tema er en del af den tendens i årets franske udgivelser, der på forskellig vis behandler baggrunden for terrorangrebene i Frankrig sidste år.

Modsat Goncourt-prisen, der blev uddelt under stort ståhej i sidste uge og som bringer vinderen stor hæder (men en meget lille check på symbolske 10 €), er Prix Décembre måske lidt mindre kendt. Til gengæld får vinderen af Prix Décembre en rar check på 30.000 €.

Vinder af Prix Interallié blev uddelt i går, og gik til Serge Joncour for romanen Repose-toi sur moi. Det er en kærlighedshistorie mellem to mennesker, der på overfladen absolut intet har til fælles. I samme opgang i Paris bor enkemanden Ludovic, der arbejder som inkassator, og Aurore, der er stylist og familiemor. Mod alle odds sejrer kærligheden.

Prix Interallié er i øvrigt opstået lidt på samme måde som Prix Renaudot, der udsprang af journalisters venten på Goncourt-juryens afgørelse. Også her var det en flok journalister, der i 1930 ventede på, at en litterær jury skulle afsløre deres vinder. I dette tilfælde var det damerne i Prix Femina-juryen. Prisen har sit navn fra erhvervsklubben Cercle de l’Union interallié, som var det sted, førnævnte journalister ventede.

Her kan du læse, hvem der vandt Prix Femina og Det franske Akademis pris for to uger siden.