La rentrée littéraire 2019 #2

I starten af september begyndte de forskellige juryer deres udvælgelse af kandidater til årets priser. I morgen bliver prisregnen så indledt, når Det franske Akademi uddeler deres Grand Prix du roman de l’Académie française.

Det er en længere proces for de forskellige juryers medlemmer, men processen er i princippet den samme. Første selektion er typisk en bruttoliste af jurymedlemmernes favoritter fra efterårets nyudgivelser. Den varierer fra jury til jury og er typisk på 10-15 bøger. Så går medlemmerne i gang med læsningen, mødes og diskuterer bøgernes litterære kvaliteter og sorterer så nogen fra. De tilbageblevne værker på listen er anden selektion. De fleste juryer er også ude i en tredje selektion, inden årets prisvinder bliver kåret.

Hver selektion fra de forskellige juryer bliver offentliggjort på en bestemt dato, og medierne følger nøje med i, hvem der er inde og hvem der er ude. Litteraturen tages meget alvorligt i Frankrig.

Juryerne er efterhånden nået til finalen, og de kommende to uger vil der falde en mild regn af bogpriser over det franske bogmarked. Her er de syv største af dem:

I morgen, 31. oktober, uddeler Académie françaises 12 jurymedlemmer årets Grand prix du roman de l’Académie française. Prisen, der blev indstiftet i 1914, er den mest prestigefyldte af de franske, litterære priser. Vinderen får desuden en check på 10.000€.

På mandag den 4. november er det Académie Goncourts jurymedlemmer, der uddeler årets Prix Goncourt. Det sker som altid efter en god frokost på restaurant Drouant og under stor medieståhej, hvor alle franske medier med respekt for sig selv sender live fra annonceringen. Vinderen får en check på symbolske 10€ – men det er i oplagstallene for vinderromanen at den virkelige gevinst ligger. Prisen blev indstiftet i 1903.

Ligeledes på mandag uddeles Prix Renaudot, der blev uddelt første gang i 1926. Goncourt og Renaudot-priserne uddeles traditionelt samme dag. Prix Renaudot blev indstiftet af en gruppe journalister og litteraturkritikere som en slags modsvar til Goncourtprisen. Prix Renaudot uddeles ligeledes på restaurant Drouant og er en naturlig del af medieopmærksomheden den dag.

På tirsdag den 5. november er det så Prix Fémina, der løber med de litterære overskrifter. Prisen blev indstiftet i 1904 (året efter Goncourt), som en feminin modreaktion til Prix Goncourt. Den er indstiftet af en gruppe kvindelige medarbejdere ved magasinet La Vie Heureuse, og juryen består udelukkende af kvinder. Prisen uddeles hvert år på Hôtel de Crillon på Concorde-pladsen.

Torsdag den 7. november er turen kommet til Prix Décembre. Prisen, der blev indstiftet i 1989 er ikke bare en af de nyeste i flokken, men også en af priserne med den største vindercheck: 30.000€.

Fredag den 8. november bliver Prix Médicis uddelt. Prisen blev indstiftet i 1958 og går til debuterende forfattere eller forfattere, der endnu ikke har haft deres gennembrud.

Onsdag den 13. november er det så Prix Interallié, der står for tur. Som de journalister, der i 1926 ventede på Goncourtjuryen, er Prix Interallié indstiftet af journalister, da de i 1930 ventede på Prix Féminajuryen. Som ved flere af de andre, litterære priser følger der kun uvisnelig hæder med prisen. Det pekuniære klap på skulderen kommer fra voldsomt øgede oplagstal, når en roman kan iklæde sig det røde prisvinderbånd på boghandlernes hylder.

Det bliver spændende at følge med i de kommende to uger!