Bordeaux’ 3 store M

Bordeaux er andet end vinmarker og verdens bedste rødvine, og dagens indlæg er måske mest for litteraturnørderne. For de passionerede, der gerne tager på pilgrimsfærd til de steder, hvor berømte forfattere har boet. Dem, der gerne vil se, hvor de bøger, de måske har læst flere gange, er blevet til. Dem, der gerne vil se de omgivelser, hvor forfatteren har siddet og tænkt over sine ord, der siden er blevet udødeliggjorte.

Som så mange andre områder i Frankrig har også det sydvestlige Frankrig fostret mange store forfattere og filosoffer gennem århundrederne. I Bordeaux taler de med stolthed om Les 3 M de Bordeaux. De er fra hvert deres århundrede og er hver især fyrtårne indenfor filosofien og litteraturen. En var også borgmester i Bordeaux, en var retspræsident i byen og en af dem vandt Nobelprisen i litteratur.

De tre er Montaigne, renæssancefilosoffen der sad i sit tårnværelse og skrev sine Essais ud fra mantraet Que sais-je ? (Hvad ved jeg?), Montesquieu, der i Oplysningens århundrede udgav storværket De l’Esprit des Lois (Om Lovenes Ånd), der er en grundlæggende inspiration for de fleste vestlige demokratiers forfatninger, og Mauriac, romanforfatteren, hvis fortællinger har en tydelig, katolsk baggrund. Han vandt Nobelprisen i 1952.

Montaignes, Montesquieus og Mauriacs ejendomme ligger alle tre indenfor en radius af 65 kilometer fra Bordeaux’ centrum. Man kan, med lidt god vilje og planlægning, nå alle tre på een dag, hvis man har en bil til rådighed (eller to dage, hvis tiden er til det).

Jeg besøgte alle tre ejendomme i oktober, og over de næste uger kommer der mere udfoldede blogindlæg om hver af de tre forfattere og om mine besøg på de steder, hvor de skrev deres værker.

God mandag :)