Vinhøsten 2017 er ødelagt mange steder i Frankrig

Mens verdens opmærksomhed har været rettet mod Frankrig og præsidentvalget, så er det gået de flestes opmærksomhed forbi, at de franske vinbønder gennemgik et helvede i slutningen af april. Mange blev ramt af frost ad flere omgange, og der er ikke mange områder i Frankrig, der er gået fri. I nogle områder er størstedelen, 80-100%, af vinmarkerne blevet ramt.

Fra Champagne til Jura, til Loiredalen, Cognac, l’Hérault og hele Bordeauxområdet. Værst er det tilsyneladende gået ud over de verdensberømte appellationer Saint-Émilion og Pomerol, der ligger tæt på hinanden, vinområderne der ligger i umiddelbar tilknytning til dem øst for Bordeaux, samt det sydlige Médoc. Her estimeres det ifølge præsidenten for Fédération des Grands Vins de Bordeaux at over 75% af markerne har fået frost på et tidspunkt, hvor vinen netop havde sat nye skud og blade, og hvor blomsterne, der skal blive til de dyrebare druer og dråber, var ved at blive dannet.

Vinbønderne kæmpede ellers bravt for at holde frosten fra at sætte sig på de nye blade. Både med helikoptere der skulle piske varmere luft ned i jordhøjde – for dem, der havde råd til det – og med bål mellem de lange rækker af vinstokke. Det kan du se på disse dramatiske billeder, taget af fotografen Jean-Bernard Nadeau.

Mens man i disse dage er ved at opgøre skadernes omfang (et estimat siger 1-1,5 milliard euro alene for Bordeaux-området), holder man samtidig vejret for at se, om nogle af vinstokkene vil skyde endnu engang og måske mindske høsttabet en smule. Men det ændrer ikke ved, at rigtig mange vinproducenter, små som store, og hele netværket af underleverandører til vinproduktionen vil lide store, økonomiske tab.

Som eksempelvis de servicevirksomheder, der leverer daglejere til arbejdet i vinmarkerne. Og daglejerne selv, der mister arbejdet. Eller vintøndemagerne. Alle underleverandører til vinproduktion er naturligt nok også berørt af frosten, og forventer en nedgang i produktionen eller leverancerne til vinbønderne.

Men du kan faktisk gøre noget! Opfordringen dernedefra lyder: Åbn en flaske fransk vin og skål for at støtte vinbønderne!