L’Atelier des Lumières

Den tredie af de nye ting, vi havde på programmet på årets Paristur, var l’Atelier des Lumières (du kan læse om den første her og den anden her). Det ligger i det 11. arrondissement lidt uden for de store turistområder, men det er i dén grad en omvej værd. Det er en totaloplevelse af kunst i en eksplosion af farver og indtryk.

“Øjjjj…” Vi blev begge stille, da vi kom ind i rummet. Farverne flød ned ad væggene og hen ad betongulvene, mens billederne, de udgjorde, var skarpt tilpassede væggenes struktur. Den firkantede endevæg. Det trekantede overstykke. Den høje cylinder midt i rummet. Balkonen i den ene ende af rummet. Musik akkompagnerede billedernes og farvernes flow gennem rummet. Det var ikke bare som at træde ind i en anden verden, det var som at stå midt i et maleri omgivet af et symfoniorkester.

Gustav Klimt

Gustav Klimt

L’Atelier des Lumières i det 11. arrondissement ligger ikke lige ved de store turistområder, men det er i dén grad omvejen værd. Den rå betonhal, der danner rammen om lys- og lydshowet, var i 1800-tallet og helt frem til mellemkrigstiden et jernstøberi. For godt fire år siden opdagede organisationen Culturespaces bygningen, og efter en omfattende renovering åbnede l’Atelier des Lumières i april i år. De tre åbningsudstillinger er Gustav Klimt, Hundertwasser og Poetic AI, mens en fjerde udstilling, Colours x Colours kører i Studiobaren.

Hundertwasser

De tre udstillinger i det store rum kører i loop, der varer cirka 45 minutter. Cirka. Jeg husker det ikke præcist, for jeg var fuldstændig overvældet og fejet med af billederne og farverne og musikken. Vi blev der i to fulde loops. Man kan gå frit omkring i rummet og nyde detaljerne, eller bare sætte sig på gulvet og lade billederne flyde forbi. Eller gå op på balkonen, der også er svøbt i farver og bevægelse, og se hele rummet ovenfra.

Hundertwasser

Alle tre udstillinger – eller lysshows, om man vil – er imponerende i farveintensiteten og bevægelserne. Gustav Klimt bærer tydeligt præg af hans særlige stil og er nok den mest imponerende af de tre. Kunstneren Hundertwasser kendte vi ikke, men også hans motiver og farver var særdeles udtryksfulde og gjorde stort indtryk. Den tredie udstilling var i en helt anden stil: Sort-hvid og digital i sin modernitet, men ikke mindre imponerende.

I Studiobaren, der ligger i et lukket rum under balkonen, kører udstillingen Colours x Colours. Også her kan man sidde længe og følge organiske former af farve løbe og smelte sammen til nye former. Der var noget utroligt afstressende over bare at følge farverne, og man kunne let glemme tid og sted.

Colours x Colours

Atelier des Lumières er ganske vist nyt i Paris, men det er ikke nyt i Frankrig. Culturespaces, der står bag, har i flere år vist udstillinger i et gammelt stenbrud i byen Baux-de-Provence under navnet Carrières de Lumières. Siden 2012 har de vist udstillinger med blandt andre Monet, Renoir og Chagall (hvem gad ikke at stå i et maleri af Monet!?), Gustav Klimt og de italienske renæssancekunstnere. Det er også i stenbruddet i Baux-de-Provence at de har udviklet teknologien bag udstillingerne, AMIEX, der står for ‘Art & Music Immersive Experience’. Grundlæggende går teknologien ud på at tusindvis af billeder i høj opløsning nøjagtigt tilpasses rummet og musikken, og omkring hundrede projektorer sørger for at billederne flyder.

Det er så visuelt og intuitivt, at det er svært at beskrive med ord. Det skal opleves.

Gustav Klimt

Efter godt halvanden time i Gustav Klimts og Hundertwassers farveeksplosioner var det noget af et antiklimaks at komme ud i det skarpe sollys på den søvnige sidegade. Der var lang kø midt på eftermiddagen, for rygtet har bredt sig, og mange har fundet stedet.

Det er en rigtig god ide – og nogle gange ligefrem et krav fra l’Atelier des Lumières (som eksempelvis i weekenden og henover jul og nytår) – at man booker online. Tjek hjemmesiden for tidspunkter med færre mennesker og book online og i god tid, hvis I vil være sikre på billetter. Der har været eksempler på at weekenden har været fuldt booket og helt lukket for køb af billetter, både online og ved indgangen.

Alle åbningsudstillinger kører frem til 6. januar 2019. Billetpris for en voksen er 14,50€.

Atelier des Lumières‘ hjemmeside og ligeledes på Carrières de Lumières‘ hjemmeside kan du se mere af den magi, de udfolder i udstillingerne.

Atelier des Lumières, 38 rue Saint Maur, 75 011 Paris. Fuld adgang for kørestole og klapvogne, også på balkonen. Elevatoren er til venstre i rummet, under balkonen.