Franske film i biografen, august 2019

Der er masser af franske film i biografen i august. Både ordinære premierer fra forårets Franske Film Mandage og gensyn med klassikere. Det er blevet tid til månedens filmoversigt.

Franske Film Mandage

Efterårsprogrammet er stadig under udarbejdelse, og plejer at blive offentliggjort i begyndelsen af september.

Film der har premiere i august

Torsdag den 1. august havde Amanda ordinær premiere. Filmen er instrueret af Mikhaël Hers, og i hovedrollerne ses Vincent Lacoste, Stacy Martin og Isaure Multrier. Se den i Øst for Paradis og Grand Teatret. Filmen var på Franske Film Mandage programmet i maj måned.

Tirsdag den 13. august er der gensyn med instruktøren Jean-Jacques Beneix’ klassiker Betty Blue fra 1986. I hovedrollerne ses Jean-Hugues Anglade, Béatrice Dalle og Gérard Darmon. Filmen vises som led i Øst for Paradis’ samarbejde med Cinemateket.

22. august har Double vies (Mellem linjerne) fra maj måneds Franske Film Mandage ordinær premiere. Filmen er instrueret af Olivier Assayas, og i de bærende roller ses Juliette Binoche, Guillaume Canet, Vincent Macaigne og Nora Hamzawi. Se den i Grand Teatret og Øst for Paradis.

Film, der stadig spiller

La dernière folie de Claire Darling spiller stadig i både Øst for Paradis og Grand Teatret. Filmen er instrueret af Julie Bertuccelli og er baseret på Lynda Rutledges roman Faith Bass Darling’s Last Garage Sale. I den altoverskyggende hovedrolle ses Catherine Deneuve, godt bakket op af Chiara Mastroianni og Alice Taglioni. Filmen var på Franske Film Mandage programmet i maj.

En Guerre (I krig) kan stadig ses Øst for Paradis. Arbejderdramaet var en del af Franske Film Mandage i maj. Filmen er instrueret af Stéphane Brizé, og i hovedrollerne ses Vincent Lindon (La Loi du Marché, som Brizé også instruerede) og Mélanie Rover.

Les frères Sisters (Sisters Brothers) kan du stadig se i Øst for Paradis og Grand Teatret. Filmen er usædvanlig på den måde, at den er instrueret af franske Jacques Audiard, men foregår i 1850ernes vilde vesten med amerikanske stjerneskuespillere og engelsk tale. I hovedrollerne ses blandt andre Jake Gyllenhaal og Joaquin Phoenix. Filmen var den sidste film i juni i forårets Franske Film Mandage program.

Bemærk at flere af filmtitlerne, jeg nævner ovenfor, muligvis også spiller i andre, mindre biografer. Tjek en biograf nær dig.

Cinemateket

I august måned kører Cinemateket en serie med den franske skuespiller Isabelle Huppert:

Onsdag den 14. august vises Les soeurs Brontë fra 1979, instrueret af André Téchiné. I de bærende roller ses Isabelle Adjani, Marie-France Pisier, Isabelle Huppert og Pascal Greggory.

Mandag den 26. august vises Comedy of Innocence fra 2000, instrueret af Raul Ruiz. I hovedrollerne ses Isabelle Huppert, Jeanne Balibar, Charles Berling og Edith Scob.

Onsdag den 28. august er det Sauve qui peut (la vie), der er på plakaten. Filmen, der er fra 1980, er instrueret af Jean-Luc Godard, og i hovedrollerne ses Isabelle Huppert, Jacques Dutronc, Nathalie Baye, Roland Amstutz og Anna Baldaccini.

Torsdag den 29. august er der Filosofisk Filmsalon om magt og voldtægt i filmen Elle, hvor Isabelle Huppert spiller hovedrollen. Dramaet fra 2016 er instrueret af Paul Verhoeven.

I august og september måned markerer Cinemateket Marguerite Duras, der udover at være fransk forfatter også var dramaturg og filminstruktør.

I dag, onsdag den 7. august, og igen onsdag den 28. august vises metafilmen Le camion (The lorry) fra 1977 med Marguerite Duras og en meget ung Gérard Depardieu i samtale foran kameraet.

Torsdag den 8. august og igen torsdag den 29. august viser Cinemateket Duras’ film Les enfants fra 1985. I hovedrollerne ses Axel Bogousslavsky, Daniel Gélin, Tatiana Moukhine og Martine Chevallier.

Søndag den 18. august og mandag den 26. august er det Baxter, Vera Baxter fra 1977, der er på plakaten. I hovedrollerne ses Claudine Gabay, Delphine Seyrig, Gérard Depardieu og Noëlle Chatelet.

Andre franske film i Cinemateket i august

Lørdag den 10. august kan du se La peau douce (Silkehud) fra 1964, der af mange betragtes som et af instruktøren François Truffauts mesterværker. I hovedrollerne ses Jean Desailly, Françoise Dorléac, Nelly Benedetti og Daniel Ceccaldi.

Månedens film i Cinemateket er Madame Hyde fra 2017, instrueret af Serge Bozon og med Isabelle Huppert, Romain Duris, José Garcia, Adda Senani og Guillaume Verdier i hovedrollerne. Filmen spiller alle dage fra 15. til 24. august.

Onsdag den 21. august og lørdag den 24. august er der gensyn med instruktøren Jean-Jacques Beneix’ klassiker Betty Blue fra 1986, når Cinemateket viser den oprindelige 2 timers udgave. I hovedrollerne ses Jean-Hugues Anglade, Béatrice Dalle og Gérard Darmon.

Lørdag den 24. august er der fransk visit i Børnebiffen, når Cinemateket afholder eventet Tegn med Claude Monet og impressionisterne. Efter visningen af ’Linnea i malerens have’ afholdes der kreativ workshop for børn og voksne.

God fornøjelse i biografen :)!