La rentrée littéraire 2019

Louisiana Literature løb af stablen i går, og det er måske mest Michel Houellebecqs besøg i morgen lørdag, der er i fokus. Her kan man opleve ham live i samtale med Informations journalist Rune Lykkeberg.

I Frankrig er efterårets bogsæsonla Rentrée littéraire – også skudt i gang.

I år er der 524 udgivelser at boltre sig i, hvoraf de 336 er franske. Det lyder af meget, men faktisk er det en tilbagegang i antallet af udgivelser. Sidste år lå tallet på 567 nyudgivelser i alt, hvoraf de 381 var franske, og 94 af dem var debutanter. Særligt de debuterende forfattere – førsteudgivelserne – er i fokus i år. Simpelthen fordi der er usædvanligt mange af dem. 120 debuterende forfattere kan man finde på hylderne i år ifølge Mollat i Bordeaux, Frankrigs største, privatejede boghandel. (Andre angiver antallet af debuterende forfattere i år til 82. Forskellen ligger sandsynligvis i, at Mollat tæller de udenlandske debutanter med).

Mollat er som regel på forkant med at få læst de nye romaner, der udkommer i en lind strøm fra nu og hen til engang sidst i oktober. Deres boghandlerassistenter læser så mange nye romaner, de kan komme afsted med, danner sig et overblik over tendensen i årets rentrée og udnævner deres yndlinge, deres coups de coeur. I år har de hos Mollat noteret sig, at de seneste års tendens med at forfatteren iscenesætter sig selv og sit eget liv i en semi-fiktiv selvbiografi (begrebet kaldes autofiction) er begyndt at vige for en ny tendens.

Med en reference til Emmanuel Carrères D’autres vies que la mienne fra 2017 (Andre liv end mit), der er en – ifølge forfatteren selv – sand fortælling om to menneskers historie, beskriver Mollats boghandlerassistenter den nye tendens som en tendens, hvor forfatteren stiller sig til rådighed som fortæller for andres historier. Den tendens bliver spændende at gå på opdagelse i, efterhånden som bøgerne udkommer.

Også de etablerede forfattere, der udgiver nye romaner hvert efterår, er at finde i efterårets bogudgivelser. Især de nye romaner fra Marie Darrieussecq, Jean-Philippe Toussaint, Olivier Adam og Amélie Nothomb er ventede.

Allerede om et par uger begynder så udskilningsløbet frem mod efterårets bogpriser, når juryen for den mest prestigefyldte af dem alle, Prix Goncourt, offentliggør deres bruttoliste med årets kandidater til prisen.

Som hvert år er den kommende tid som juleaften for frankofile bognørder.

God weekend :)!