La rentrée littéraire 2020

Som alt andet i denne tid er også den franske bogsæson – la rentrée littéraire – præget på godt og ondt af corona.

Da Frankrig lukkede ned, var de fleste forlags planer for efterårets bogsæson på plads og som sådan ikke påvirket af krisen. Til gengæld var nedlukningen et hårdt slag for de franske boghandlere, der mistede tæt ved to måneders omsætning. Den glædelige nyhed er, at efter boghandlerne åbnede igen, er bogsalget steget nærmest eksplosivt. Ifølge avisen Le Monde (13.  august 2020) var bogsalgstallene for perioden midten af maj til midten af juli næsten 20% højere end samme periode sidste år.

Trods de høje salgstal maner mange boghandlere dog til besindighed. Selvom de har set en uventet tilstrømning af kunder – nye som gamle, unge som ældre – er de ydmyge i forhold til, om det vil vare ved. Som vi har set det i Danmark, har der  også i Frankrig været en stor solidaritet og støtte til de lokale butikker, som dog delvist er aftaget. Spørgsmålet er, om årets rentrée littéraire vil skabe en ny indtægtsbølge for boghandlerne.

For tredje år i træk er der sket et fald i det antal nyudgivelser, der udkommer fra midten af august til slutningen af oktober. Sidste år var tallet 524, i år er det faldet til 511. Faldet kunne have været værre i betragtning af coronakrisen, men som nævnt ovenfor var de fleste af efterårets nyudgivelser allerede planlagt, da Frankrig lukkede ned.

De udenlandske titler oversat til fransk fortsætter ligeledes med at falde, og der er således 33 færre nye, udenlandske titler på de franske boghandlerhylder. Til gengæld er andelen af de fransksprogede nyudgivelser steget pænt. Sidste år var andelen af det samlede antal udgivelser 336, i år er tallet 366 (tal fra Livreshebdo.fr).

En gennemgående tendens dette efterår synes at være, at mange af forlagene spiller de sikre kort. Måske på grund af coronakrisen. Lige så sikkert som amen i kirken er det, at Amélie Nothomb er en del af efterårets bogsæson. For 29. år i træk, hvilket må siges af være lidt af en bedrift. Emmanuel Carrère er bogaktuel for første gang siden 2014 med sin nye roman Yoga, Yasmina Khadra, Muriel Barbery, Camille Laurens og Laurent Mauvignier er også blandt de etablerede franske forfattere med nyudgivelser dette efterår.

Og den årlige prisregn? Den begynder i slutningen af oktober med kåringen af det Franske Akademis Grand prix du Roman, og så fortsætter prisuddelingerne i en lind strøm frem til slutningen af november.