La rentrée littéraire 2018

Den franske bogsæson anno 2018 kører for fuldt blus, og bogjuryerne er i fuld gang med at læse og diskutere sig frem til, hvem der skal have årets mest prestigefyldte bogpriser. Her får du et første overblik.

La rentrée littéraire er et tilbagevendende fænomen i Frankrig hvert efterår. Det er i korte træk en tæt stime af nyudgivelser i form af især romaner og novellesamlinger, både af franske forfattere og udenlandske forfattere i fransk oversættelse. Umiddelbart kunne man tro at tidspunktet er valgt, fordi nu bliver det efterår, aftenerne bliver lange (og kolde), og det er et ideelt tidspunkt at udgive bøger på.

Sandheden er dog noget mere kommerciel. Af samtlige bogudgivelser på et helt år bliver 80% (!) udgivet i efteråret. Og det hænger sammen med to ting: Alle de store, franske bogpriser, som garanterer en salgssucces, bliver uddelt i løbet af oktober og november. Og så er det jo lige i rette tid til julehandlen. Derfor gælder det for forlagene om at få så mange udgivelser som muligt med i bølgen.

Men når det er sagt, så er det jo en luksus som læser – og franskmændene er blandt de ivrigste læsere på verdensplan – at kunne vælge og vrage mellem nye udgivelser, som oven i købet får stor opmærksomhed i medierne, både i form af boganmeldelser, forfatterinterviews og meget andet.

Sidste år (2017) var der 581 nyudgivelser i efteråret, hvoraf de 390 var franske, og 81 af disse var debuterende forfattere. I år er der lidt færre: 567 nyudgivelser i alt, heraf 381 franske, og 94 af disse er debutanter.

De syv største og mest prestigefyldte af de franske bogpriser (Goncourt, Renaudot, Médicis, Femina, Académie Française, Interallié og Prix Décembre) har allerede valgt deres bruttolister af kandidater til første udskilning. Det er typisk 10-15 bøger, som juryerne skal læse, mødes for at diskutere, og så afkorte deres liste. Det er et udskilningsløb, hvor de fleste bogjuryer er ude i tre omgange, før de proklamerer en vinder i løbet af oktober og november.