Île-de-France

Regionen Île-de-France ligger i Nordfrankrig, hvor den grænser op til regionerne Picardiet mod nord, Champagne-Ardenne mod øst, Bourgogne mod sydøst, Centre-Val-de-Loire mod sydvest og Haute-Normandie mod nordvest.

Regionen består af 8 departementer: Essonne (91), Hauts-de-Seine (92), Paris (75), Seine-et-Marne (77), Seine-Saint-Denis (93), Val-de-Marne (94), Val-d’Oise (95), Yvelines (78).

Departementet Paris (75) (der geografisk svarer til byen Paris), ligger i centrum af regionen, omkranset af departementerne Hauts-de-Seine (92), Seine-Saint-Denis (93) og Val-de-Marne (94). I en ring udenom disse fire departementer ligger departementerne Essonne (91), Seine-et-Marne (77), Val-d’Oise (95) og Yvelines (78). Regionens hovedby er [tadaaa!] Paris.

Île-de-France er arealmæssigt en af de mindste regioner i Frankrig, men befolkningsmæssigt er det den region i Frankrig der har flest indbyggere, knap 12 millioner mennesker. Befolkningstætheden er højest i Paris, og falder gradvist, jo længere ud mod regionens grænser, man kommer.

Navnet Île-de-France går mange århundreder tilbage. Île betyder ø på fransk, og navnet er en reference til det flade sletteområde der ligger nord for Paris og Seinen, og strækker sig fra departementet Val-d’Oise i vest, henover Seine-Saint-Denis til Seine-et-Marne i øst. Hvis du har kørt i bil til Paris og er ankommet nordfra, har du måske bemærket det flade landskab nord for byen, der hvor man passerer forbi Roissy-Charles de Gaulle lufthavnen? Eller hvis du har taget motorvejen øst om Paris, den der kaldes La Francilienne, har du sikkert også bemærket det flade landskab.

Området der i dag udgør den administrative region Île-de-France har, siden omkring år 1000 og med skiftende grænser, været kongeligt område – domaine royal – hvorfra de franske konger op gennem århundrederne har erobret mere og mere land, indtil Frankrig fik den størrelse, landet har i dag. Det er også en af forklaringerne på, at Frankrig som nation altid har været meget centralt styret: Alting udgik fra Parisområdet. Hvis man kigger på et landkort ses det endda på vejnettet.

Hvad skal man så se, hvis man opholder sig i regionen Île-de-France? Paris er jo selvskrevet, men byen har sit eget liv her på bloggen (prøv bare at klikke på ‘Paris’ i tag-skyen ud i højre kolonne). Så hvad er der ellers?

Helt oplagte valg er for eksempel Versailles-slottet i departementet Yvelines. Det ligger ca en times kørsel med tog fra det centrale Paris, hvis man er i byen og har brug for at komme lidt væk. Byen Rambouillet, også i departementet Yvelines, huser slottet af samme navn, som er den franske præsidents residens og som fra tid til anden huser udenlandske statsoverhoveder. I området nordvest for byen ligger nationalparken Parc naturel régional de la Haute Vallée de Chevreuse, et stort skovområde, der indbyder til naturoplevelser, cykel- og gåture. I byen Fontainebleau i departementet Seine-et-Marne ligger slottet Fontainebleau, hvor franske konger og dronninger har opholdt sig siden Middelalderen. Slottet og byen ligger omgivet af 25.000 hektar skovområde.

Og så er det svært at komme uden om Disneyland Paris i Marne-la-Vallée, især hvis man har børn. Parken kan også nås i tog fra det centrale Paris, så man kan kombinere de to ting. Min erfaring da vi var i Disneyland med 3 børn for nogle år siden var, at en dag i parken er for lidt. Den er stor, der er mange ting at se, og en del ståen i kø til de forskellige forlystelser. Vi var der to dage, men så havde vi (læs: de voksne) også fået nok. Man er totalt disneyficeret til sidst.

Disneyland Paris (privatfoto)

Disneyland Paris (privatfoto)

Har du besøgt nogle steder i regionen uden for Paris? Eller måske Disneyland? Hvad synes du? Del gerne dine erfaringer med os i kommentarfeltet.