Saint-Martin

Saint-Martin

Saint-Martin er endnu en af de små øer i den halvmåneformede række af øer, der danner grænsen mellem Det Caribiske Hav og Atlanterhavet. Øen ligger kun 25 kilometer nordvest for Saint-Barthélemy, som vi besøgte i sidste uge. Øen er ca 85 km2 stor, hvoraf de 53 km2 er fransk. Til sammenligning er Samsø 114 km2. Når ‘kun’ en del af øen er fransk skyldes det, at den anden del af Saint-Martin er tilknyttet den hollandske stat. På hollandsk hedder øen Sint Maarten

Den franske del af Saint-Martin har været et Collectivité d’Outre-Mer siden 2007, altså en selvstyrende administrativ enhed direkte henhørende under den franske stat. Før den tid var Saint-Martin en kommune under Guadeloupe, som den blev administreret fra. Den tætte tilknytning til Guadeloupe afspejler sig i dag i, at den franske stats repræsentation på Guadeloupe – præfekturet – har en “afdeling” på den franske del af Saint-Martin.

Saint-Martin map

Public domain

Det historisk interessante ved øen er, at selvom de allestedsnærværende spaniere opdagede øen – Columbus sejlede forbi den på sin anden rejse til Amerika i 1493 – så var det hollænderne, der udforskede øen og bosatte sig der i starten af 1600-tallet, primært med henblik på saltudvinding. I 1630’erne angreb spanierne øen for at hævde deres dominans i Caribien. Øen var på spanske hænder i nogle år, indtil hollænderne satte et angreb ind og fik smidt spanierne ud af øen. På det tidspunkt var der både hollandsk og fransk tilstedeværelse på Saint-Martin, men istedet for at bekæmpe hinanden endte de to stater i 1648 med at indgå en aftale om deling af øen. Den aftale står uændret den dag i dag, således at øen er delt i to suveræne statsområder, fransk og hollandsk, men der er fri handel og mobilitet på øen. Der tales både fransk og hollandsk på Saint-Martin, men øens officielle sprog er engelsk.

Hvad laver man på en paradisisk ø, når man ikke bader i det turkisblå vand, dykker ved koralrevet eller ligger og daser i det hvide sand? På Saint-Martin er der rige muligheder for at vandring i bakkerne, cykling eller for eksempel hesteridning. Eller man kan tage på rundtur til øens små byer på begge sider af den usynlige grænse, og besøge de historiske steder. På den østlige side af den franske del af øen ligger sommerfuglefarmen La Ferme Des Papillons, som er incontournable, når man kigger forskellige turistsider igennem. Saint-Martin har status af toldfrit område, og der er ikke pålagt moms eller andre skatter på varerne, så hvis man har lyst til at shoppe igennem af franske mærkevarer og luksusprodukter, er Saint-Martin stedet at gøre det!

Public domain

Public domain

En flybillet til Saint-Martin er faktisk til at betale for alminde-lige danskere. Et hurtigt opslag starter ved knap 6.000 kroner for en returbillet. Man skal via Paris eller Amsterdam og At-lanta, altså to flyskift, før man kan sætte fødderne i strand-sandet på Saint-Martin. Der findes en video på Youtube, som florerede på internettet sidste år, så vidt jeg husker. Det var en samling klip fra de vildeste lufthavnsindflyvninger i verden. Indflyvningen til Saint-Martins lufthavn på den hollandske del af øen er en af dem.