Le Zouave ved Pont de l’Alma

Gennem de seneste dage har vi set rigtig mange billeder fra Paris og den voldsomt forøgede vandstand i Seinen. Hvis du også har undret dig over de mange billeder af en bestemt statue fra Seinen, så læs med her – det er en finurlig historie.

Statuen hedder ‘le Zouave’, og dens historie går helt tilbage til Frankrigs 2. Kejserdømme. Frankrig deltog sammen med briterne og osmannerne i Krimkrigen (1853-1856), og gik sejrrigt ud af slaget ved floden Alma. ‘Les Zouaves‘ var soldater fra de franske kolonier i Nordafrika, og de spillede en afgørende rolle i sejren. Napoléon III besluttede at bygge Pont de l’Alma som mindesmærke over det sejrrige slag, og broen stod færdig i 1856.

Oprindeligt havde broen to piller, og ved hver pille stod to soldater fra de regimenter der deltog i Krimkrigen. To på opstrømssiden og to på nedstrømssiden. På billedet nedenfor fra Verdensudstillingen i 1900 kan du se to af de fire statuer.

Le_pont_de_l'Alma_et_les_pavillons_étrangers;_Vue_prise_du_vieux_Paris

Når vandstanden er normal i Seinen, står den 5 meter og 20 centimeter høje statue tørskoet på sin piedestal. I 1910, under den store oversvømmelse, stod statuen bogstaveligt talt i vand til halsen, og det er det samme scenarie, vi er vidne til på de billeder, vi ser i disse dage: Hvor meget stiger vandet, og kommer Le Zouave til at stå i vandmasserne? Får han bare dyppet tæerne eller bliver det endnu værre?

Der er bare eet men, og det har avisen Le Monde udfoldet i en artikel i fredags. Man kan nemlig ikke sammenligne, hvor meget statuen stod i vand i 1910, og hvor meget den står i vand under den nuværende forhøjede vandstand.

I starten af 70erne blev broen udvidet og ombygget, og har i dag kun een bropille. Efterfølgende blev der kun plads til en ud af de oprindelige fire soldaterstatuer, le Zouave, og han står ikke nedstrøms, som han gjorde før ombygningen og altså under den store oversvømmelse i 1910. Efter ombygningen i 70erne står han på modsatte side af broen, opstrøms. Avisen er ude i nogle forholdsberegninger der umiddelbart angiver, at statuen står lavere efter at være blevet flyttet, og derfor hurtigere får våde fødder, når vandstanden stiger. Det dokumenteres med billeder fra 1968 (før ombygningen) og 1982, altså efter ombygningen… Og derfor kan man ikke sammenligne vandstanden ved statuen i 1910 og i 2016.

Le Monde har i deres jagt på den finurlige historie kontaktet den ansvarlige myndighed på området, men her har man ikke kunnet bekræfte, om statuen står lavere på den ‘nye’ side af broen end på sin oprindelige plads.

Avisen Le Figaro har også været på jagt efter historien bag statuen. Den artikel kan du læse her.

Vidste du forresten at… Den parisiske talemåde Le zouave a les pieds dans l’eau (zouaven står med fødderne i vand) betyder, at ‘pariserne har problemer’.

Billeder fra Wikimedia Commons