Der er styr på numrene

Paris arrondissements

Du ved sikkert godt, at der i Paris er noget der hedder arrondissements. Men hvad er det egentlig for en størrelse?

Et arrondissement er en organisatorisk enhed, en slags kommune. Hvert arrondissement har en borgmester og et arrondissementsråd – et lokalt byråd. Udvalgte arrondissementsmedlemmer fra hvert lokalråd sidder i Paris’ byråd, der vælger en borgmester for hele Paris – en overborgmester. I skrivende stund hedder borgmesteren Anne Hidalgo og er valgt for Socialistpartiet.

Arrondissementerne er nummereret fra 1 op til 20. Centralt ved Seinen ligger 1. arrondissement, med kvarteret omkring Louvre og Palais Royal. 2. arrondissement ligger lige nord for det første. 3. arrondissement ligger lige øst for det 2., og sådan fortsætter nummereringen i en spiral der går med uret rundt, til og med det 20. arrondissement i den østligste udkant af Paris.

Tip: Hvis du skal finde en adresse i Paris, kan du altid af postnummeret se, hvor i byen det er.  Det danske Hus’ adresse er Maison du Danemark, 142 Avenue des Champs-Élysées, 75008 Paris. Af postnummeret kan du se, at det ligger i det 8. arrondissement. På samme måde kan du se, at Hard Rock Café ligger i det 9. arrondissement: 14 boulevard Montmartre 75009 Paris, og at Sacré Coeur ligger i det 18. arrondissement:  35 Rue du Chevalier de la Barre, 75018 Paris. Sådan kan du altid pejle dig ind på, hvor i Paris du skal hen.

…Og hvis du står på gaden og ikke er helt sikker på, hvor du er, finder du bare det nærmeste gadeskilt. Du ved, et af de ikoniske blå og grønne skilte som det på billedet herover. Der står ikke bare gadenavnet, men også nummeret på det arrondissement, du befinder sig i.

Smart, ikke?