La Daube de boeuf

Jeg bliver altid enormt madinspireret, når jeg har været i Frankrig. Særligt når jeg har været hjemme ved mine au-pairforældre og andre venner i Saint-Émilion området. De handler ind på markedet flere gange om ugen, og udvalget og friskheden af varerne er bare af en helt anden kaliber sydpå end herhjemme.

Mens jeg var dernede denne gang, var høsten i fuld gang. Det betyder blandt andet, at der hver dag bliver lavet frokost til høstarbejderne. Fire retter, bien sûr: forret, hovedret, ost og dessert/kage. Og der er som regel så meget mad, at venner og andet godtfolk også bliver inviteret med til frokost. Jeg spiste også med flere af dagene. Og en af dagene var der Daube de boeuf på menuen.

vinhøst-saint-emilion

vinhøst-saint-emilion

La Daube de boeuf er en af den slags langtidssimreretter, der primært består af oksekød og rødvin, og som med fordel kan laves dagen før. Så jeg har været i køkkenet her i weekenden for at lave den – med stor succes!

Det skal I selvfølgelig ikke snydes for, så her kommer opskriften – til 6 personer:

1 kg. oksebov i store tern (3×3 cm eller deromkring. Kødet bliver kogt så mørt, at det falder fra hinanden)
1 flaske rødvin
4-5 laurbærblade
nogle kviste frisk timian
8-10 peberkorn
1 løg
4 hele nelliker

4-5 skalotteløg
2 skefulde mel
ca 1 kg. gulerødder

Nogle timer før – men allerbedst aftenen før – lægges kødet i en stor skål og overhældes med rødvinen. I marinaden lægges laurbærbladene, timiankvistene og peberkornene. Løget skæres i to dele, og de hele nelliker sættes fast i løget, hvorefter løget også lægges i marinaden. Hvis kødet ikke er dækket af rødvinen, spædes op med vand. Sættes i køleskab.

Skalotteløgene pilles og skæres i fine tern. Kødet tages op af marinaden (det er nemmest med en hulske), og lægges i en anden skål. Det afgiver ret meget væske, så dup det eventuelt med noget køkkenpapir. Overskydende væske hældes tilbage i rødvinsmarinaden.

I en passende stor gryde varmes et par skefulde olie op, og kødet svitses kort. Det vil stadig afgive en del væske, så efter nogle minutter tages det op igen med hulskeen, og væsken i gryden hældes i skålen med rødvinsmarinaden.

Så hældes et par skefulde olie mere i den varme, tomme gryde, og skalotteløgene steges til de er gennemsigtige. Tilsæt de to skefulde mel til løgene, og rør rundt et par minutter. Derefter tilsættes rødvinsmarinaden, der med fordel kan hældes igennem en si, for at krydderier mv. ikke kommer med ned i gryden. Læg nu også kødet tilbage i gryden, og eventuelt et par laurbærblade fra marinaden.

Lad det hele simre ihvertfald 3 timer, og gerne 4. Imens du nyder, at hele huset dufter af gryderet med rødvin, skrælles gulerødderne og skæres i skiver. Lad dem koge med den sidste time. Smag til med salt og peber.

Det er ikke meningen, at saucen skal jævnes, men vil du gerne have en lidt tykkere konsistens, så brug eventuelt et par skefulde Maizena til at jævne med.

Gryderetten kan serveres med det samme, eller sættes i køleskabet og serveres næste dag. Så er kødet så mørt, at det falder fra hinanden.

Der kan serveres både pasta, ris, kartofler eller kartoffelmos til. Det er mest et spørgsmål om, hvad man lige har lyst til.

Velbekomme :)!