Reception med Jacques Jouet på Godsbanen i Aarhus

jacques_jouet-wikimedia-commonsPå et skrivekursus i sommers blev jeg introduceret til begrebet “the fine art of hanging out”. Vores lærere var en garvet underviser fra Journalisthøjskolen og en prisbelønnet journalist og underviser fra Poynter Institute i Florida.

The fine art of hanging out handler i bund og grund om at være til stede og se, hvad der sker omkring een, spotte den gode historie eller bare observere et øjeblik og efterfølgende beskrive det. De bedste skribenter, og det være sig forfattere, journalister og andet godtfolk, mestrer kunsten til det sublime. Det er en integreret del af skribentens researchfase.

Den franske poet og forfatter Jacques Jouet mestrer den kunst. Og han brugte den, da han som den første kunstner var i Aarhus i 2015 i forbindelse med projektet FRESH EYES – International artists rethink Aarhus. Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Litteraturcenter, Galleri Image og Aarhus Billedkunstcenter, der inviterer kunstnere til Aarhus for at se byen med nye øjne op til Kulturhovedstadsåret næste år.  Under sit 9 dages ophold i Aarhus observerede Jouet livet og kulturen i Aarhus, og skrev 101 digte, der udelukkende handler om hans tid og oplevelser her. En finurlig sidehistorie til digtsamlingen er, at hvert digt blev dedikeret og sendt til en tilfældig borger i Aarhus.

Jacques Jouet er medlem af den franske litterære bevægelse OuLiPo (OUvroir de LIttérature POtentielle – Værksted for den potentielle litteratur), der blev indstiftet i 1960 af forfatteren og digteren Raymond Queneau og matematikeren François de Lionnais. Forfatteren Georges Perec er et andet, berømt medlem af bevægelsen. I 2015 skrev Aarhus Litteraturcenter om Jouet:

[…] formålet med hans litteratur [er] bl.a. at opfinde nye litterære former gennem en opstilling af forskellige formelle skriveregler. Matematikken spiller en stor rolle i denne leg, og det er derfor på ingen måde tilfældigt, at Jouet endte med at skrive 101 digte i løbet af sit besøg.

På fredag d. 25. november udgives de 101 digte i en samlet, tosproget udgave på fransk og dansk, i lektor Steen Bille Jørgensens oversættelse. I den forbindelse afholder Aarhus Litteraturcenter reception kl. 20.00 på Godsbanen i Aarhus, hvor Jacques Jouet vil være til stede og signere bogudgivelsen. Læs mere om arrangementet her.

Her kan du læse meget mere om, hvad OuLiPo er for en størrelse, og her kan du læse hele Aarhus Litteraturcenters omtale af Jouet og digtene fra maj 2015.