De franske præsidentkandidater 2017

fransk-præsidentvalg-2017Med syv uger til det franske præsidentvalgs 1. runde er der allerede godt med drama og spænding. Her får du et overblik over kandidaterne og et øjebliksbillede fra meningsmålingerne.

Marine le Pen, Emmanuel Macron og François Fillon er ikke de eneste kandidater til det franske præsidentvalg til april. Det er bare dem, vi hører om i Danmark, fordi det er de tre, der ligger helt fremme i meningsmålingerne. Men faktisk er der hele 10 (11 indtil for ganske nylig) præsidentkandidater på tværs af det politiske spektrum i Frankrig, der stiller op.

I Frankrig foregår præsidentvalget ad to omgange – 2 tours.  De 10 kandidater, jeg har listet nedenfor, kan franskmændene stemme på ved 1. runde den 23. april. De to kandidater, der får flest stemmer ved 1. runde, går videre til 2. runde, som finder sted to uger senere, den 7. maj. MEN: Hvis en af kandidaterne ved 1. runde får mere end 50% af stemmerne, så bliver der ikke nogen 2. runde. Den, der får flest stemmer ved 2. valgrunde, vinder.

De 10 præsidentkandidater er, fra venstre mod højre:

Nathalie Arthaud: Den 47-årige kvinde fra kommunistpartiet Lutte Ouvrière ligger i skrivende stund til at få ca. 1% af stemmerne ved 1. runde.

Philippe Poutou: Fabriksarbejderen og fagforeningsmanden fra partiet Nouveau Parti Anticapitaliste er ikke synlig i meningsmålingerne, så lidt stemmer står han til at få…

Jean-Luc Mélenchon er en gammel traver i fransk politik. Det nuværende medlem af Europaparlamentet er tidligere minister og senator og stiller op for sit eget parti på venstrefløjen, La France insoumise.

Benoît Hamon fra Parti Socialiste slog overraskende den tidligere premierminister Manuel Valls af pinden ved venstrefløjens primærvalg først på året. For ganske nylig har Yannick Jadot fra Europe Écologie les Verts (De Grønne) trukket sit præsidentkandidatur for at støtte Benoît Hamon. Spørgsmålet er, om det rækker til at samle stemmer nok på venstrefløjen til at Benoît Hamon går videre til 2. runde.

Emmanuel Macron er feltets dark horse og kunne godt gå hen og blive valgets store overraskelse. Den tidligere finansminister i præsident Hollandes regering indgav sidste år sin afskedsbegæring, til Hollandes store fortrydelse, og har dannet sin egen bevægelse En Marche ! der betyder Fremad! eller På vej! Han ligger i midten af det politiske spektrum og står lige nu til at gå videre til valgets 2. runde.

Charlotte Marchandise er viceborgmester fra Rennes og stiller op for organisationen LaPrimaire.org, som ikke bekender sig til det politiske spektrum og heller ikke er synlig i meningsmålingerne.

Nicolas Dupont-Aignan: Den 55-årige borgmester og parlamentsmedlem stiller op for højrepartiet Debout la France og ligger i skrivende stund til at få 3,5% af stemmerne ved 1. runde.

Jacques Cheminade har tidligere forsøgt sig ved præsidentvalgene i 1995 og 2012 og stiller nu op for det lille højreparti Solidarité et Progrès. Heller ikke han er synlig i meningsmålingerne.

François Fillon, der vandt Les Républicains’ primærvalg i efteråret foran Alain Juppé og Nicolas Sarkozy, var indtil for nylig højrefløjens sidste bolværk mod Marine le Pen fra den yderste højrefløj. Men så dukkede en ubehagelig korruptionssag op, som han lige nu er så sovset ind i, at hans troværdighed – og hans position i meningsmålingerne – er i frit fald. Ved et offentligt møde ved Trocadéro i Paris i går eftermiddags erklærede han, at han fastholder sit kandidatur. I dag er der møder i partiets bagland for at evaluere situationen, og samtidig kan man læse i meningsmålingerne (3. marts), at hvis Alain Juppé blev partiets præsidentkandidat istedet for Fillon, ville Juppé gå videre til 2. runde.

Marine le Pen fra Front National på den yderste højrefløj ligger lige nu, i skrivende stund, til at gå videre til valgets 2. runde. Hun er også fedtet ind i en sag om uretmæssig brug af offentlige midler og nægter pure at stille i retten for at forklare sig. Det lader dog til at påvirke hendes position i meningsmålingerne langt mindre end det er tilfældet med François Fillon.

Min gamle far siger som regel, at det er med statistikker som med de gamle gaslygter: De er lidet oplysende men gode at læne sig op ad. Og det er nok ikke helt skævt formuleret set i lyset af, hvor meget opinionsundersøgelserne tog fejl ved det amerikanske præsidentvalg. Imidlertid har nyhedsmediet her forsøgt sig med en syntese af alle de meningsmålinger fra den franske valgkamp, der løbende kommer på gaden. Resultatet er en overskuelig visualisering af, hvor kandidaterne ligger. Det er den oversigt, jeg refererer til i forhold til kandidaterne ovenfor.

I løbet af marts og april måned er der flere foredrag om det franske præsidentvalg – både på fransk og dansk – rundt om i Alliance française-afdelingerne. Hvis du er interesseret i det franske præsidentvalg og de mekanismer, der udspiller sig, så kan jeg kun anbefale at du tager til et foredrag. Det er en god anledning til at blive klogere på sagerne. Se oversigten over marts måneds Alliance française-arrangementer her.

Der er et stykke tid endnu til valgets 1. runde, og der kan stadig nå at ske meget.

Hvem sagde, at politik er kedeligt?

6 thoughts on “De franske præsidentkandidater 2017

 1. Mogens Baun

  Kære Jette.
  Tak for din informative artikel om det franske præsident valg.
  Der er faktisk en 11. kandidat, nemlig USA’s tidligere præsident Obama!!
  Det er nok lidt over i det humoristiske (men på en dyster baggrund). En gruppe i Paris har i hvert fald lavet plakater, der er sat op i Paris. På plakaten er et billede af Obama. Øverst står: “Oui on peut” og under billedet Obama 17.
  Som de selv siger, så er det ikke tilladt for en udlænding at stille op til præsidentvalget, men så laver vi bare en ny 6. republik.

  Med venlig hilsen
  Mogens Baun

  • Jette

   Hej Mogens :) Jeg har godt set det – det er både hylende morsomt og dybt tragisk, ikke mindst set i lyset af dagens begivenheder, hvor Alain Juppé kategorisk har afvist alligevel at stille op. Les Républicains ligger som de har redt, så at sige…. VH Jette

 2. Kære Jette
  Jeg underviser i fransk ved FOF i Herning og er flittig bruger af din side i min undervisning. Det er dejligt, at der endelig findes en blog, som er seriøs, interessant og morsom på samme tid. Mine kursister og jeg besøger tit din side og er begejstrede!
  Mvh
  Juliane

  P.S.: Håber selvfølgelig, at det er i orden, at jeg bruger din side i min undervisning.

  • Jette

   Kære Juliane,

   Tusind tak – jeg sidder her og rødmer :)! Det er nok en af de smukkeste komplimenter, jeg endnu har fået for bloggen. Jeg er superglad for at høre at I så aktivt bruger bloggen, og du bruger bare løs i din undervisning (men gerne med kildeangivelse) :) VH Jette

 3. Niels Erik Søndergård

  Desværre ser det ud til, at franskmændene i 2. valgrunde stemmer på en kandidat, der lader islamiseringen fortsætte 5 år til

  • Jette

   Med den usikkerhed og det tætte løb, der har været i meningsmålingerne, så kan alt vist ske…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *