Franske film i biografen, marts 2018

Det vælter med franske film i biograferne i marts måned. Franske Film Mandage kører på fuldt blus, og særligt Cinemateket har mange franske film på programmet. Det er blevet tid til månedens franske filmoversigt.

Franske Film Mandage

I dag, mandag den 5. marts, kan du se filmen Numéro une med blandt andre Emmanuelle Devos, Suzanne Clément, Richard Berry, Sami Frey og John Lynch. Filmen er instrueret af Tonie Marshall. Se den i Øst for Paradis eller Grand Teatret. BEMÆRK at filmen starter allerede kl. 16.40 i begge biografer.

Mandag den 12. marts er det den romantiske komedie Montparnasse Bienvenüe, der er på plakaten. I rollerne ses blandt andre Laetitia Dosch, Souleymane Seye Ndiaye og Grégoire Monsaingeon. Filmen er instrueret af Léonor Serraille, og vandt blandt andet årets Camera D’Or i Cannes. I Øst for Paradis og Grand Teatret. Filmen får ordinær premiere 22. marts i både Grand Teatret og Øst for Paradis.

Mandag den 19. marts kan du se den charmerende dokumentar Visages, Villages instrueret af den 89-årige filminstruktør Agnès Varda. BEMÆRK at filmen kun spiller i Grand Teatret.

Mandag den 26. marts (det er mandag op til Påske), er det Happy End, med blandt andre Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant og Mathieu Kassovitz, der er på programmet. Filmen er instrueret og skrevet af Michael Haneke. I både Øst for Paradis og Grand Teatret. Filmen får ordinær premiere 28. marts i både Grand Teatret og Øst for Paradis.

Film der stadig spiller

Django. Med blandt andre Reda Kateb, Cécile De France, Bea Palya Bimbam Merstein og Gabriel Mireté. Filmen er instrueret af Etienne Comar. Øst for Paradis.

l’Amant double (Dobbelt begær), der rundede efterårets Franske Film Mandage af, spiller stadig i Grand Teatret. I filmens bærende roller ses Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset, Myriam Boyer og Dominique Reymond. Filmen er instrueret af François Ozon.

Premierer i marts

Ud over Montparnasse Bienvenüe og Happy End fra Franske Film Mandage programmet (se ovenfor), der begge får premiere i marts, kan biografgængerne i Aarhus glæde sig til at se Alain Delon i filmen Le Cercle Rouge fra 1970, der får premiere i Øst for Paradis, i forbindelse med biografens samarbejde med Cinemateket. Le Cercle Rouge blev vist i Cinematekets Jean-Pierre Melville-kavalkade i december.

Torsdag den 8. marts er der ordinær premiere på åbningsfilmen fra dette forårs Franske Film Mandage: 120 battements par minute. Filmen vandt både juryens Grand Prix og de internationale kritikeres pris ved filmfestivalen i Cannes sidste år. Medvirkende er blandt andre Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel og Antoine Reinartz. Filmen er instrueret af Robin Campillo. Der er premiere i både Øst for Paradis og Grand Teatret.

Bemærk at flere af filmtitlerne, jeg nævner ovenfor, muligvis også spiller i andre, mindre biografer. Tjek en biograf nær dig.

Cinemateket

I marts måned fortsætter Cinemateket serien om den franske filminstruktør Luis Buñuels værker, i samarbejde med Institut français.

Tirsdag den 13. marts, i Buñuel-serien, vises filmen Le journal d’une femme de chambre (En kammerpiges dagbog) fra 1964, med Jeanne Moreau, Georges Géret, Daniel Ivernel og Michel Piccoli.

Onsdag den 28. marts er der igen Buñuel-aften, denne gang med introduktion til filmen af lektor Johannes Riis. Cet obscur objet du désir (Begærets dunkle mål) fra 1977, med blandt andre Fernando Rey, Carole Bouquet, Angela Molina og Julien Bertheau.

Frankofonidagen fejres i Cinemateket

I anledning af den internationale Frankofonidag 20. marts afholder Cinemateket Frankofone filmuger fra 13. – 30. marts, hvor der vises fransksprogede film fra hele verden.

Tirsdag den 13. marts og igen torsdag den 29. marts vises den canadisk/tunesiske film Montréal la blanche fra 2016, instrueret af Bachir Bensaddek. I hovedrollerne ses Rabah Aït Ouyahia, Karina Aktouf og Reda Guerinik.

Tirsdag den 13. marts og igen onsdag den 28. marts vises den belgiske film Je suis mort mais j’ai des amis fra 2015, instrueret af Guillaume Malandrin og Stéphane Malandrin. Med blandt andre Bouli Lanners, Wim Willaert og Lyes Salem.

Tirsdag den 13. marts kan du se den franske voksen-tegnefilm Louise en hiver, instrueret af Jean-François Laguionie. Diane Dassigny, Piera Degli Esposti og Dominique Frot lægger stemmer til.

Onsdag den 14. marts og igen tirsdag den 27. marts er det den fransk-marokkanske film Fièvres fra 2013, der er på plakaten. Filmen er instrueret af  Hicham Ayouch, og i hovedrollerne ses Farida Amrouche, Mohamed Aroussi og Alain Azerot.

Onsdag den 14. marts og igen fredag den 30. marts kan du se den schweiziske dokumentar Encordés fra 2017 om tre skiløbere, der forbereder sig til et ekstremløb. Filmen er instrueret af Frédéric Favre.

Fredag den 30. marts vises filmen Voyage à travers le cinéma français fra 2016, med efterfølgende fransk middag. Filmen er en tour de force gennem 50 års fransk filmhistorie, kyndigt anført af instruktøren Bertrand Tavernier.

Franske dokumentarfilm ved Cph:Dox festivalen

Torsdag den 15. marts og igen 21. marts vises dokumentarfilmen Makala fra 2017, om nogle dage i en congolesisk landarbejders liv. Filmen er instrueret af Emmanuel Gras.

Søndag den 18. marts er det dokumentarfilmen l’Opéra, om Pariseroperaen, der er på Cph:Dox programmet. Filmen er instrueret af Jean-Stéphane Bron.

Søndag den 18. marts er det dokumentarfortællingen Caniba, om en japansk kannibal i Paris, der er på Cph:Dox programmet. Filmen er instrueret af Lucien Castaing-Taylor og Véréna Paravel.

Mandag den 19. marts er den næste franske film i Cph:Dox-festivalen på programmet. Filmen 12 jours er instrueret af Raymond Depardon.

Andre franske film i Cinemateket i marts

Torsdag den 8. marts er der Film, Tapas & Cocktails, hvor filmen De rouille et d’os (Smagen af rust og ben) fra 2012 vises. Filmen er instrueret af Jacques Audiard, og i de bærende roller ses Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Céline Sallette og Bouli Lanners.

I februar og marts vises seks engelsksprogede filmatiseringer af den franske forfatter Jules Vernes romaner i serien Jorden rundt med Jules Verne. Flere af forestillingerne er med foredrag eller introduktioner. Læs mere om den spændende serie her.

God fornøjelse i biografmørket :)