Vincent Van Gogh i Frankrig

Forleden i kommentarfeltet spurgte Monsieur Pedersen, om ikke godt Loving Vincent, der har premiere i dag, kunne få lov til at snige sig med i filmoversigten.

Loving Vincent er verdens første, malede animationsfilm, holdt i Vincent Van Goghs let genkendelige stil, der giver tilskueren en følelse af at befinde sig i et af Van Goghs malerier. Filmen er en engelsk/polsk produceret, engelsksproget film om en hollandsk malers liv og kunstneriske virke. Loving Vincent er ikke en fransk film. Derfor var den ikke med i sidste uges filmoversigt.

Men Vincent van Gogh malede nogle af sine største værker (faktisk de fleste af sine værker) i Frankrig, mens han boede der de sidste fire år af sit liv. Han blev født i Holland i 1853, hvor han også påbegyndte sit kunstneriske virke, men det var først, da han flyttede til Paris i 1886, at hans karriere tog fart. Efter to år i Paris rykkede han til Arles i Provence, hvor han boede fra februar 1888 til maj 1889. Her malede han mange af de billeder, vi i dag genkender ham på. Efter et års ophold på sindssygehospitalet i Saint-Rémy i nærheden af Arles, flyttede han tilbage til Parisregionen, til landsbyen Auvers-sur-Oise, nordvest for Paris. Her levede han de sidste par måneder af sit liv indtil den dag, han tog livet af sig.

Loving Vincent tager udgangspunkt i den dag i 1890, hvor han kommer vaklende ned ad gaden i Auvers-sur-Oise, skudt i brystet.

Vil du se Vincent Van Goghs originale værker, så er mange af dem udstillet på Van Gogh museet i Amsterdam.