La Samaritaine genåbner

Det skulle være ganske vist! Det ikoniske stormagasin ved Pont Neuf genåbner efter adskillige års ombygning.

Måske har du engang været i la Samaritaine? Måske for at shoppe? Måske blot for at beundre de mange fine Art Nouveau og Art Deco detaljer i arkitekturen og interiøret, eller for at spise frokost eller drikke en café au lait i caféen under glastaget med de mange smukke Art Nouveau-friser? I så fald er det mindst 15 år siden, du har været der. For så længe har la Samaritaine været lukket – utilsigtet.

La Samaritaines historie går tilbage til 1870, hvor stofhandleren Ernest Cognacq og hans hustru åbnede en lille butik i Rue de la Monnaie – den lille sidegade, der forbinder Pont Neuf med Rue de Rivoli. Forretningen blomstrede, og ved århundredskiftet kunne de slå dørene op til les Grand Magasins de la Samaritaine. Dengang lød det, at man kunne købe alt der: On trouve tout à la Samaritaine!

Godt et århundrede senere – i 2001 – blev det efterhånden nedslidte stormagasin købt af LVMH-koncernen, og i 2005 lukkede det for en gennemgribende renovering. Den slags skal der søges tilladelser til, og det er den primære årsag til, at La Samaritaine har været lukket så længe. Der har været indgivet en lang række klager og indsigelser over projektet frem til 2015, hvor Paris’ byråd udstedte bygningstilladelsen, og renoveringen af det gamle stormagasin kunne begynde.

Når la Samaritaine åbner igen, er stormagasinet kun en del af det bygningskompleks, der strækker sig fra facaden mod Seinen og hele blokken op til Rue de Rivoli. LMVH har som en del af renoveringen indrettet luksushotellet Cheval Blanc, et kontorkompleks, en vuggestue og socialt boligbyggeri. Det hele løber op i den nette sum af mere end 500 millioner €.

Spekulerer du mon på, hvor navnet la Samaritaine stammer fra? I mange århundreder lå der på Pont Neuf et pumpehus, der kan føres tilbage til Henri IV (som, i parentes bemærket, lod Pont Neuf bygge, og jo: det er Henri IV til hest midt på broen). På pumpehuset var Jesus’ møde med den barmhjertige samaritaner – på fransk la Samaritaine – afbildet, og deraf stormagasinets navn.

La Samaritaine forventes at slå dørene op igen til april, og mon ikke der bliver trængsel på etagerne det første lange stykke tid?

På LMVHs hjemmeside kan du se billeder fra projektet.