Der er lige noget her, du skal se…

I april 2008 så Pont des Arts i Paris sådan her ud:

pont-des-arts

Solnedgang ved Pont des Arts

Den smukkeste gangbro over Seinen, fra Institut de France på venstre bred til Louvre på højre bred.

I maj 2014 så broen sådan her ud:

Ikke just et kønt syn, vel…?

Der er forskellige forklaringer på, hvor ideen med kærlighedslåse – cadenas d’amour – stammer fra. Og bevares, det er da en sød idé, men jeg synes det har taget vel meget overhånd.

Da et fag i rækværket kollapsede i juni sidste år (og heldigvis faldt det ind på broen og ikke ned hovedet på turister på en forbisejlende bateau mouche), besluttede Paris’ byråd at noget måtte gøres. Man udsendte en venlig, men indtrængende henstilling til de elskende om at skåne broerne (det har været lige så galt på Pont de L’Archevêché, der forbinder Île de la Cité med venstre Seinebred) og andre steder i Paris, hvor låsene blev hængt op, blandt andet på hegnene foran smukke Sacré Coeur. Byrådet kom med en konstruktiv opfordring til de elskende om i stedet at tage en selfie på broen, og poste den på en hjemmeside oprettet til formålet. Ideen vandt ikke rigtig genklang, og ophængningen af låse fortsatte…

I sidste uge blev Ponts des Arts lukket for offentligheden, mens fjernelsen af hegnene på broen pågår. Risikoen for broens kollaps og dermed folks sikkerhed var blevet for stor. Man vurderer, at mellem 700.000 og 1 million låse hænger alene på Pont des Arts, svarende til ca 45 tons! (Der må jo så ligge et tilsvarende antal nøgler på bunden af Seinen…)

Til efteråret bliver der sat glas op i stedet for de hegn, der indbød til ophængning af kærlighedslåse, og i mellemtiden er der sat plader med street art malerier op. Dem kan du se her.

Hvad synes du? Er det synd og skam at de romantiske kærlighedserklæringer bliver brutalt fjernet nu, eller er det bare blevet for meget med de kærlighedslåse, der ødelægger Paris’ kulturarv?