bayeux-tapetet

Bayeux-tapetet

Bayeux ligger tæt ved kysten i regionen Basse Normandie, ikke så langt fra invasionsstrandene. Vi skal lige et smut forbi byen i dag, inden vi følger med Tourfeltet ind i Bretagne.

Da vi besøgte Normandiet for nogle år siden, som du kan læse mere om her og her, var vi også en tur i Bayeux for at se Bayeux-tapetet. Kæreste var ikke så interesseret, men jeg insisterede. En cand.mag. i fransk der ikke har set Bayeux-tapetet, når man alligevel er i området? Ikke tale om! Så afsted kom vi.

Tapetet, som egentlig ikke er et tapet men et næsten 70 meter langt broderet tæppe, fortæller historien om Vilhelm Erobreren (Guillaume le Conquerant), hertug af Normandiet, der invaderede England i 1064, en invasion der kulminerede med slaget ved Hastings i 1066, hvor Vilhelm underlagde sig England, som han regerede samtidig med at han var hertug af Normandiet. Historien fortælles i 58 scener, og hver scene har en forklarende tekst på latin. Det menes at tæppet er bestilt af Vilhelms halvbror Odon de Bayeux i årene efter slaget ved Hastings, men der er ikke enighed om, hvem der har broderiet tæppet, og hvor det er blevet broderet. Dog er der enighed blandt forskerne om at tæppets formål var at fortælle den overvejende analfabetiske befolkning om Vilhelms bedrifter.

P1020494

Jeg synes jeg kan høre et par gab…? Et gammelt broderi med nogle billeder… So what..?

Men det er altså turen værd. Også for ikke-så-historisk-interesserede.

Ved indgangen udleveres en audioguide, hvor man får genfortalt historien scene for scene, så man får hele fortællingen mens man følger turen rundt langs tæppet. De har audioguides på 14 forskellige sprog, også på dansk! Og en særlig audioudgave for børn.

Da vi kom ud synes Kæreste at det havde været spændende at se og opleve, så det var bestemt turen på 200 kilometer frem og tilbage fra Cherbourg værd.

Har du set Bayeux-tapetet? Hvad synes du? Fortæl os gerne om det i kommentarfeltet.

I dag kører feltet fra Livarot i Normandiet til Fougères i Bretagne.

2 thoughts on “Bayeux-tapetet

 1. Susanne Ledertoug

  Selvfølgelig skal man se Bayeux Tapetet, når man er på de kanter og byen Bayeux er i øvrigt i sig selv et ophold værd. Der er mange gode hoteller, B&B,restauranter, gratis koncerter foran rådhuset, et fint middelaldermarked i juni.
  Det var for os en hel speciel oplevelse at se bygningen, der huser det meget lange stykke stof, håndværket, lære historien (igen) og ikke mindst den dertil hørende udstilling med forklaringer. Audioguiden på dansk er glimrende. Kom tidligt om morgenen eller 1½ time før lukketid.
  Hvis man synes, at der er langt til Normandiet, vil jeg gerne gøre opmærksom på, at der findes en DANSK KOPI af Bayeux tapetet på Børglum Kloster . Det er broderet af flittige medlemmer af Vikingegruppen Lindholm Høje. Arbejdet tog 14 år og nu er det for nylig ophængt smukt på et nybygget loft på Børglum Kloster. Se http://www.bayeuxtapetet.dk. Det er også en rejse værd.

  • Jette

   Jeg kendte ikke til den danske kopi af Bayeux-tapetet, men det skal jeg da helt sikkert se næste gang vi er på de kanter – måske til Børglum Klosters julemarked? Tak fordi du deler Susanne :)!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *