Pavebyen

Dagens etape i Tour de France er, hvad de der ved noget om sagen kalder en ‘transportetape’. Det vil sige en etape der grundlæggende set skal ‘transportere’ feltet fra et Tour-højdepunkt (Pyrenæerne… ja, haha…!) til et andet (Alperne). Men det betyder ikke, at etapen ikke kan blive spændende. Det betyder heller ikke, at vi ikke kan finde noget andet at kigge på mens de cykler.

Knap halvanden times kørsel syd for dagens etapeafslutning i Valence ligger Avignon. Pavernes by og vært for en årlig teaterfestival. Avignon ligger hvor floden Durance løber sammen med Rhonefloden. Byens historie kan føres tilbage til bronzealderen, men den er nok mest kendt for perioden 1309-1378, hvor den katolske kirkes overhoved have sæde i byen på grund af religiøse stridigheder i Rom. Pave Gregorius XI vendte i 1370’erne tilbage til Rom, men det var ikke velset i de øverste gejstlige, katolske cirkler, der var splitttede. I årene 1378 til ca. 1420 var der en pave i Rom, men også en ‘antipave’ i Avignon. Det er en lang og kompliceret historie som der er skrevet tykke historiebøger om…

Siden 1947 er der hvert år blevet afholdt en teaterfestival i Avignon. Festivalen afholdes i juli måned, og varer 3 uger. Den 69. udgave afholdes i øjeblikket, og byder på en perlerække af teaterforestillinger, både de avantgardistiske og de mere traditionelle. Mere end fyrre teaterforestillinger spilles på henved tyve forskellige spillesteder, og der bydes også på konferencer, debatter og udstillinger. Jeg har ikke selv oplevet teaterfestivalen, men den er på listen næste gang turen går til Sydfrankrig.

Har du oplevet festivalen i Avignon? Fortæl os gerne om det i kommentarfeltet.

Her kan du læse mere om festivalen og se det store programudvalg.

Feltet kører i dag fra Mende til Valence.

Foto: Pavepaladset i Avignon (Pixabay.com)