Basse-Normandie

I serien om de franske regioner er vi i dag nået til regionen Basse-Normandie, som ligger i det nordvestlige Frankrig ud til den Engelske kanal.

Regionen består af tre departementer: Calvados (14), Manche (50) og Orne (61). Regionens administrative hovedby er Caen.

Historisk set har Basse-Normandie været skueplads for en lang række invasioner, både af fjendtlig og allieret karakter. I 800-tallet var det vikingerne, der invaderede området, men blot et par århundreder senere var det hertugen af Normandiet, Guillaume le Conquérant (på dansk Wilhelm Erobreren), der gjorde udfald mod England ved slaget om Hastings i 1066, hvor han underlagde sig den engelske trone. Det slag er blevet udødeliggjort på Bayeux-tapetet, som jeg har skrevet om her. Under Hundredårskrigen (La Guerre de Cent Ans), som egentlig varede 116 år (fra 1337 til 1453), kæmpede englænderne og franskmændene om området, og det var under den engelske trone indtil franskmændene vandt det endelige slag ved Castillon i Aquitaine, der afsluttede den lange krig.

Den kendteste og mest omfattende invasion af området er dog Operation Overlord, der fandt sted 6. juni 1944, og var de allieredes første skridt til befrielsen af Europa under 2. Verdenskrig. Invasionen var en gigantisk, logistisk og menneskelig præstation, hvis omfang man først bliver klar over, når man står på invasionsstrandene og ser, hvilke dybe spor invasionen trak, og stadig trækker, i området. Museer, soldaterkirkegårde med endeløse rækker af hvide kors og davidsstjerner, resterne af briternes Mulberry Harbour ved Arromanches… Jeg besøgte området for nogle år siden, det kan du læse mere om her.

P1020469

Privatfoto

For turisten er der mange ting at se. Alene invasionsstrandene, museerne og alt omkring Operation Overlord kan man sagtens bruge en uges tid på. På vestkysten af Cotentinhalvøen, den kyststrækning der går fra Cherbourg i nord til Mont Saint-Michel i syd, er der nogle fantastiske naturoplevelser at hente, med især nogle uendelige udsigter over havet fra høje udsigtspunkter, og strande der nærmest fortaber sig i horisonten.

Gastronomisk er området præget af især fisk og skaldyr, der landes i fiskerihavnene langs regionens kyst. En helt særlig oplevelse er det at besøge det lille fiskerleje Barfleur, hvor der især landes blåmuslinger, og så sætte sig på en café med udsigt over havnen og spise en portion Moules, der netop er blevet hentet fra en af fiskerbådene.

Privatfoto

Privatfoto

Og – selvfølgelig – kan man ikke sige Normandiet uden at sige calvados. Drikken, der har fået sit navn efter departementet (eller omvendt, det kan diskuteres…), er lavet af æbler. I netop Calvados departementet ligger Calvadosproducenterne side om side, og æbleplantagerne kan ofte ses selv fra motorvejen. Er du i området, så giv dig selv den oplevelse det er at besøge en æbleplantage, smage på herlighederne og måske, måske ikke, lige tage en lur bagefter, for man kan godt blive lidt svimmel af de gode sager. Vi besøgte en æbleplantage, og den kunne ikke have været mere tilfældigt udvalgt. Vi så et skilt langs motorvejen og tog den næste afkørsel. Og fik en fantastisk oplevelse ud af det. Se bare her.