Languedoc-Roussillon

Regionen Languedoc-Roussillon ligger i Sydfrankrig, og er den ene af de to regioner, der ligger ved Middelhavskysten. Øst for Languedoc-Roussillon ligger regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, mod nordøst ligger regionen Rhône-Alpes. Nordpå grænser Languedoc-Roussillon op til Auvergne, og mod vest Midi-Pyrénées. Regionen er en af de tre regioner, der mod syd grænser op til den spanske grænse.

Regionen består af fem departementer: Aude (11), Gard (30), Hérault (34), Lozère (48) og Pyrénées-Orientales (66). Regionens administrative hovedby er Montpellier.

I 700-tallet invaderede maurerne Spanien, og på et tidspunkt rakte de besatte områder op nord for Pyrenæerne og et stykke ind i Languedoc-Roussillon området. På den spanske side af grænsen startede generobringen af Spanien i 1200-tallet, og maurerne blev fordrevet fra det meste af Spanien, undtagen Granada, der først faldt i 1492. Nogle af de maurere der flygtede fra den spanske generobring slog sig ned i Languedoc-regionen, der indtil Revolutionen var nogenlunde identisk med de to nuværende regioner Midi-Pyrénées og Languedoc-Roussillon.

I 1100-tallet opstod den religiøse bevægelse katharerne i Languedoc-området. Det var en asketisk, kristen sekt som var en torn i øjet på den katolske kirke, der anså katharerne som værende kættere, da deres tro ikke fulgte den katolske kirkes retningslinjer. Efter flere årtiers korstog, ført af forskellige parter i Frankrig, blev katharerne udslettet, og efterfølgende kom området ind under den franske trone.

Navnet ‘Languedoc’ kommer i øvrigt fra et af de lokale sprog, der i mange århundreder er blevet talt i området: Langue d’Oc.

Regionen byder på mange forskellige oplevelser, og der er noget for enhver smag. Helt oplagt er det at tage på badeferie ved Middelhavskysten, men skulle det ske at man blev træt af strand og badedyr (eller at vejret blev dårligt), så er der også spændende ting at tage sig til i baglandet. Det kunne være en dagsudflugt til Carcassonne i departementet Aude, eller en tur til Parc National des Cévennes i departementet Lozère, som jeg skrev om i juli, da Tourfeltet kørte igennem området. Her ligger også en af de smukkeste underjordiske grotter, der er åben for publikum, Aven Armand grotten. Cirka 100 kilometer længere mod sydøst ligger en anden seværdig underjordisk grotte: La Grotte des Demoiselles.  Shoppinggenet kan man få plejet i for eksempel Montpellier eller Perpignan.

Regionen lægger jord til verdens største vinområde, hvor nogle af Frankrigs bedste vine dyrkes, både rødvine, hvidvine og rosévine. Appellationen ‘Roussillon’ dækker omtrent halvdelen af departementet Pyrénées-Orientales fra Middelhavskysten og vestpå, mens appellationen ‘Languedoc’ dækker en stor del af departementerne Aude og Hérault samt et mindre område i departementet Gard. Ud over den rige repræsentation af de lokale vine, er der også mulighed for at smage fisk og skaldyr fra Middelhavet, der primært landes i Sète, eller, som det er tilfældet de fleste steder i Frankrig, at gå på markedet og købe lokalt dyrkede eller fremstillede fødevarer, såsom frugt, grøntsager og oste.